Hlavní obsah

Severní vítr je krutý. Čeští hokejisté prohráli ve Stockholmu i s Finskem

PRAHA

Pošramocená reputace byla napravena jen z části. Turnaj LG Hockey Games českým hokejistům nesvědčí. Po čtvrtečním výprasku 1:6 od Švédska se dnes radovali i Finové, ti vyhráli 3:2 v prodloužení. Severní vítr je ve Stockholmu krutý. Trenér Alois Hadamczik zpřeházel sestavu, hráči předvedli lepší výkon, ale nakonec padli. Výraznou oporou se stal opět brankář, tentokráte Alexander Salák.

Foto: Maja Suslin, ČTK/AP

Puk přepadá přes brankáře Alexandra Saláka v utkání národního týmu proti Finsku.

Článek

Přesilovky rozhodly, Finové využili dvě, Češi žádnou. Tato bolest probíhající sezóny přetrvává. I počet vyloučených vyzněl lépe pro severský tým - poměr 5:9.

Jak skončili čeští hokejisté v minulém utkání, tak začali proti druhému soupeři. Finové po prvních dvaceti minutách vedli 1:0. V 18. minutě při přesilové hře brankář Alexander Salák kapituloval. Ale byl to opět muž v masce, který držel Česko ve hře. Stejně jako v utkání se Švédy Jakub Štěpánek.

Hráči vedení Aloisem Hadamczikem se nedostali do větší šance, Finové měli navrch. Změna v sestavě prozatím nefungovala podle představ. Například přečíslení čtyři na jednoho nemohlo vést k úspěchu.

V prostřední části ale došlo na srovnání. Ve třetí minutě se radoval Petr Jánský, který si počkal před brankou.

Finové hráli v polovině utkání 67 sekund pět na tři, ale nedokázali Saláka překonat. Ten svým akrobatickým zákrokem držel remízu. Tento muž byl tím nejlepším českým hráčem na ledě stockholmské haly Globen. Podruhé byl překonán opět před koncem třetiny. A zase při oslabení. Před druhou přestávkou finská reprezentace odskočila na 2:1.

Ne na dlouho. První minuta třetí dvacetiminutovky a Ondřej Němec střelou zápěstím před modrou čárou srovnal. Český výběr se s přibývajícími minutami utkání zlepšoval a po základní hrací době si zajistil minimálně bod. Nastal čas prodloužení.

Bod navíc ale připadl Finsku. V čase 62:11 ukončil klání Laine a české mužstvo si připsalo na Švédských hrách první bod.

Česko - Finsko 2:3 pp (0:1, 1:1, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 23. Jánský (Koukal), 41. Němec (Novotný) - 18. Aaltonen (Vatanen), 38. Pustinen (Laine, Puistola), 63. Laine. Rozhodčí: Lärking, Nord - Tellerkvist, Pihlblad (všichni Švéd.). Vyloučení: 9:5. Využití: 0:2.
Salák - Zíb, Škoula, Němec, Čáslava, Lojek, Mojžíš - Kašpar, Novotný, Červenka - Průcha, Marek, Rolinek - Gulaš, Vampola, Adamský - Jánský, Koukal, I. Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Lassila - Vatanen, Puistola, Karalahti, Väänänen, V. Lajunen, Niskala, Kukkonen, Mäenpää - Aaltonen, Kontiola, Pihlström - Puustinen, Santala, Laine - Lehtonen, Wirtanen, Hahl - Louhivaara, J. Lajunen, Petrell. Trenér: Jukka Jalonen, Petri Matikainen a Pasi Nurminen.

Reklama

Související témata: