Hlavní obsah

Hašek na MS definitivně nebude, Hadamczik vsadí na Vokouna

PRAHA

Šestačtyřicetiletý gólman Dominik Hašek se na letošním mistrovství světa v Bratislavě v dresu českého národního týmu definitivně nepředstaví. Trenér Alois Hadamczik chce jako na jedničku sázet na Tomáše Vokouna z Floridy a Haška by po nedělním vyřazením jeho Spartaku Moskva v prvním kole play-off s Petrohradem čekala před šampionátem dlouhá pauza. Sám olympijský šampion z Nagana a dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru byl ke své účasti po brzkém konci klubové sezóny skeptický.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alois Hadamczik udílí pokyny na tréninku české reprezentace.

Článek

"Čekat dva měsíce do mistrovství, nechytat zápasy, to není ideální příprava," řekl deníku Sport Hadamczik, který je v zámoří na inspekční cestě v NHL. Už loni po svém zvolení naznačil, že bude mít o Haška zájem, když bude nadále chytat. Jenže situace se vyvinula jinak. "Je lepší vyřešit to takhle rovnou, než Dominika dva měsíce držet v tréninku a pak mu těsně před Bratislavou říct, že ho neberu. To by nebylo fér," doplnil Hadamczik.

O nominaci obou neuvažoval

Ještě vyčkával, zda se Vokoun nepřesune před pondělní uzávěrkou přestupů v NHL do klubu s ambicemi na úspěch v bojích o Stanleyův pohár, ale brankář zůstal na Floridě, která s největší pravděpodobností bude v play-off chybět. "Voky je pro mě číslo jedna. Jsem rád, že Tomáše nevyměnili," prohlásil Hadamczik. "Tomáš má zájem reprezentovat. Pokud bude zdravý a mimo play-off, jdeme do toho," doplnil na adresu jednoho z hlavních hrdinů cesty za zlatem na loňském šampionátu, který vychytal titul na MS také v roce 2005 ve Vídni.

O nominaci Vokouna i Haška, dvou zkušených gólmanů, neuvažoval. "Jelikož dva starší gólmany brát nehodlám a věřím tomu, že Voky přijede, vychází mi z toho, že oželím Haška. Až se v sobotu vrátím domů, Dominikovi zavolám a vysvětlím mu to. Chovám k němu obrovskou úctu, ale už jsem se rozhodl," řekl Hadamczik, který by mohl vsadit stejně jako loni kouč Vladimír Růžička při zlatém turnaji v Německu i na Ondřeje Pavelce z Atlanty a Jakuba Štěpánka z Petrohradu.

Natěšený Eliáš

Hadamczik vyhlíží i další možné zvučné posily pro mistrovství světa. Je prý v podstatě domluvený s Patrikem Eliášem z New Jersey, chce i Martina Havláta z Minnesoty. "S Patrikem jsem poseděl při večeři. Byl velice pozitivní a natěšený na mistrovství. Rád bych chtěl mít v týmu i Martina Havláta. Pevně doufám, že bude zdravý, a nezbývá než si přát, aby s Minnesotou nedošel v play-off daleko," prohlásil Hadamczik.

Trenér chce v kádru i Aleše Hemského z Edmontonu. "Alešovi budu volat, stejně jako některým ostatním klukům, které tu neuvidím v akci," řekl Hadamczik. Poprvé od titulu ze světového šampionátu v roce 2005 ve Vídni by se mohl vrátit do reprezentace útočník Radek Dvořák, který přestoupil z Floridy do Atlanty. "Velice mě zaujal při zápase v Tampě. Ještě to spolu probereme tady v Atlantě."

Hadamczik při jednáních s hráči z NHL prý nenarazil na hráče, který by účast na šampionátu v Bratislavě předem odmítl. "Samozřejmě, že nejprve si kluci musí splnit své povinnosti v klubu. Pokud ale nebudou v play-off a nevyskytnou se problémy při výstupní prohlídce, budou reprezentovat. Nebo se o nominaci porvou," dodal Hadamczik.

Reklama