Hlavní obsah

Hadamczik nominoval do přípravy hokejistů tři nováčky

PRAHA

Tři nováčky zařadil do nominace na úvodní soustředění v přípravě na mistrovství světa trenér českých hokejistů Alois Hadamczik. Premiérové pozvánky se dočkali brankář Jakub Kovář z Českých Budějovic, obránce David Štich z Liberce a útočník Lukáš Pech z Karlových Varů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alois Hadamczik zveřejnil nominaci.

Článek

Ve dvaadvacetiletém seznamu je pět krajánků z Kontinentální hokejové ligy, tři hráči finského Kärpätu Oulu a čtrnáctka zástupců z domácí soutěže. Pro většinu z nich už klubová sezona skončila, ale byli pozváni i hokejisté z Brna a ze Sparty, které ve skupině o udržení dohrávají ročník bez hrozby baráže.

V kádru je i šest mistrů světa z loňska z Kolína nad Rýnem - beci Petr Čáslava z CSKA Moskva, Ondřej Němec z Čerepovce, Tomáš Mojžíš z Dinama Minsk a útočníci Jiří Novotný z Astany a Petr Hubáček s Markem Kvapilem z Brna.

Chybí i Kašpar

Chybí další úřadující šampion, útočník Lukáš Kašpar z Astany. "Zlobilo ho tříslo, bolest mu vystřelovala do břicha. Kašpar zatím v týmu není, uvidíme, jak bude vypadat jeho zdravotní stav," řekl serveru hokej.cz Hadamczik. Fit není ani František Lukeš z Litvínova. "Je nemocný, kdyby nemohl přijet, zařadili bychom Radka Dlouhého z Komety," doplnil Hadamczik.

Sezóna v klubu ještě neskončila brněnským Hubáčkovi s Kvapilem ani brankáři Tomáši Pöpperlemu ze Sparty. "Ale se zástupci klubů jsem domluven, že všichni hráči budou pro reprezentaci uvolněni," doplnil reprezentační kouč. Naopak k dispozici nejsou plzeňští mladící - útočník Jan Kovář a obránce Jakub Jeřábek, kteří vypomáhají v prvoligovém play off Ústí nad Labem a od pondělka je čeká finále proti Chomutovu.

Hadamczik bude reagovat také na vývoj play off v evropských soutěžích. "Čekám například, jak dopadne série Atlantu s Petrohradem. Pokud vypadne Atlant, chtěli bychom Jana Marka, Jana Bulise a Zbyňka Irgla," řekl Hadamczik.

Ptáček se vrací po šesti letech

Poprvé od listopadu 2005 se představí v reprezentaci brzy šestatřicetiletý obránce František Ptáček z Českých Budějovic. Vicemistr světa z roku 2006 Petr Tenkrát z Kärpätu Oulu hrál za národní tým naposledy v prosinci 2007. Mezi nezkušené reprezentanty naopak patří s jediný startem Pöpperle a beci Lukáš Derner z Liberce a Tomáš Linhart, který si jej připsal už dubnu 2004.

První sraz má národní tým v pondělí v Kravařích, kde bude trénovat do pátku. Na začátku dalšího týdne se sejde v Praze a následovat budou už zápasy Euro Hockey Challenge. V pátek 1. dubna a o den později se utkají Češi v Gjöviku s Norskem, o týden později se pak představí ve dvou zápasech v Bělorusku, za další týden se hrají dva zápasy se Švýcarskem v Litvínově.

Od 21. do 24. dubna čekají Hadamczikovy svěřence České hokejové hry v Brně, závěrečný turnaj série Euro Hockey Tour s tradičními soupeři Finskem, Ruskem a Švédskem. Ve středu 27. dubna se pak v pražské O2 areně uskuteční generálka na mistrovství světa proti Kanadě a za obhajobou titulu na světového šampionátu v Bratislavě vstoupí Češi v sobotu 30. dubna proti Lotyšsku. V základní skupině hrají ještě s Dánskem a Finskem.

Nominace českých hokejistů na přípravný kemp v Kravařích (21.- 25. dubna):
Brankáři: Jakub Kovář (České Budějovice), Tomáš Pöpperle (Sparta Praha),
Obránci: Lukáš Derner, David Štich (oba Liberec), František Ptáček (České Budějovice), Tomáš Linhart (Zlín), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Ondřej Němec (Čerepovec/KHL), Tomáš Mojžíš (Dinamo Minsk/KHL), Vladimír Sičák (Kärpät Oulu/Fin.),
Útočníci: Kamil Kreps, Petr Tenkrát (oba Kärpät Oulu/Fin.), Petr Hubáček, Marek Kvapil (oba Kometa Brno), František Lukeš, Peter Jánský (oba Litvínov), Jiří Šimánek, Milan Gulaš (oba České Budějovice), Ivan Rachůnek (Zlín), Lukáš Pech (Energie Karlovy Vary), Jiří Novotný (Astana/KHL), Josef Straka (Čerepovec/KHL).

Reklama