Hlavní obsah

Záruba o zesnulých hokejistech: Byly to hvězdy, ale žádné primadony

PRAHA

Silně zasáhla tragédie pádu letadla s hokejisty Lokomotivu Jaroslavl i komentátora České televize Roberta Zárubu, jenž znal všechny tři Čechy Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka, kteří v letadle zahynuli. „Byly to hvězdy, ale nikdy ne žádné primadony,“ vzpomínal na hokejové reprezentanty Záruba v pořadu Hyde Park na ČT24.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Hokejový komentátor Robert Záruba (vlevo).

Článek

Zárubu, stejně jako většinu české veřejnosti, informace o letecké katastrofě zasáhla. Uznávaný hokejový expert se znal osobně se všemi třemi hráči. Původně věřil, že čeští hráči letadlem necestovali. „První, co mě napadlo, bylo, že se téhle nešťastné události třeba vyhnuli,“ řekl na jeden z dotazů. „Asi po dvaceti minutách ale přišla zpráva, že tam byla celá základní sestava Jaroslavle,“ dodal.

Na dotaz jednoho z diváků Záruba všechny hráče popsal, jak je poznal i z lidského hlediska. „Každý z nich byl jiný. Honza Marek byl bohem nadaný hráč, jenom si příliš nevěřil. U něj šlo hodně o hlavu. Když se mu nedařilo, hodně si to bral. Bydleli jsme kousek od sebe, takže jsme se bavili nejen o hokeji. Měl jsem s ním blízký vztah,“ vyprávěl Záruba.

„Josef Vašíček byl nesmírně nenáročný skromný kluk. Byl hvězdou, ale nikdy z něj nebyla žádná primadona. To vlastně platilo pro všechny tři kluky. A Karel Rachůnek byl člověk se zvláštním humorem. S tím jsem mluvil jako s posledním ze všech, když jsme natáčeli dokument o letošním mistrovství světa. Karel se zajímavě vyjadřoval i ohledně nájezdu na Arťuchina,“ vzpomněl komentátor. Česká televize odvysílá dokument na programu ČT 4 v úterý 13. září.

Záruba zavzpomínal i na Pavola Demitru. „Pamatuju si ho ještě z federální éry, když jsem začínal komentovat. Hrál ještě za Československo. Po rozdělení republik pak vždy velice rád reprezentoval a pomohl Slovensku k návratu do světové elity.“

Druhá tragédie v KHL

Komentátor se pozastavil také nad tím, že katastrofa vrhla nelichotivé světlo na Kontinentální ligu. „KHL chce být pořád srovnávána s NHL, ale za krátkou historii ruské soutěže je tohle už druhý malér. A to je ještě slabé slovo. Nejdříve nešťastné úmrtí Čerepanova a teď tato letecká tragédie,“ prohlásil.

Podle jeho názoru by měla ruská soutěž oddálit začátek sezóny, což se skutečně ve čtvrtek ráno stalo. Českému svazu ledního hokeje navrhl, aby ze sady národních dresů vyřadil ty s čísly 4, které nosil Karel Rachůnek, 15 Jana Marka a 63, což na zádech nosíval Josef Vašíček.

Reklama

Související témata: