Hlavní obsah

Hokejisté Kanady chtějí na domácím MS dvacítek zpět na trůn

CALGARY

Hokejisté Kanady se pokusí po dvou neúspěšných pokusech opět vrátit na domácím mistrovství světa hráčů do dvaceti let v Edmontonu a Calgary na trůn. Po pětiletém kralování na juniorském šampionátu Javorové listy sesadily v roce 2010 Spojené státy americké a před necelým rokem jim ve finále sebrali zlato nevídaným způsobem Rusové. Ti budou spolu s USA a Švédskem opět hlavními konkurenty pořádající země. Čeští hokejisté se budou v těžké skupině s Kanadou, USA, Finskem a Dánskem snažit především vyhnout bojům o udržení.

Foto: Mathieu Belanger, Reuters

Čeští hokejisté do 20 let během loňského MS

Článek

Vůbec poprvé se turnaj uskuteční ve dvou arénách, kde se hraje NHL, a prakticky jisté je překonání návštěvnosti z roku 2009. Tehdy v Ottawě zavítalo na 31 zápasů 453 282 diváků, což je v průměru 14 622 na zápas. Hala Rexall Place v Edmontonu pojme 16 839 diváků a Pengrowth Saddledome v Calgary má kapacitu 19 289 míst.

V Kanadě, která byla desetkrát za sebou ve finále a pětkrát to dotáhla ke zlatu, se bere za úspěch tradičně jen triumf. K němu má tým dovést trenér Don Hay, který se na lavičku vrátil po sedmnácti letech. Snaží se mužstvo oprostit od velkého tlaku. "Ostatní týmy také chtějí turnaj vyhrát. Nikdo nemůže říci, že jsme jediná země, která může získat zlato. Není to jen o Kanadě," prohlásil Hay, který dovedl kanadskou dvacítku ke zlatu v roce 1995.

V kádru má čtyři hráče, kteří loni prožili velké zklamání ve finále s Ruskem - brankáře Marka Visentina a útočníky Bretta Connollyho, Quintona Howdena a Jareda Schwartze. Kanaďané vedli po dvou třetinách 3:0, ale do té doby nevýrazná sborná v závěrečném dějství ožila a pěti góly otočila zápas. Connolly sice působí už v NHL, ale Tampa Bay jej pro šampionát uvolnila, stejně jako Anaheim dalšího forvarda Devanteho Smithe-Pellyho.

Silní Rusové a Granlund v kádru Finska

Rusko má v kádru jediného pamětníka zlata z Buffala - útočníka Jevgenije Kuzněcova, který se ve finále předvedl třemi asistencemi. V kádru jsou i dva talentovaní forvardi, kteří se přetahují o pozici hlavního favorita draftu NHL v příštím roce - sedmnáctiletý Michail Grigorenko z celku Québec Remparts z QMJHL a osmnáctiletý Nail Jakupov ze Sarnie z OHL.

V Rusku se mluví o tom, že tým Valerije Bragina je nejsilnější za poslední roky, ale trenér takové prognózy považuje zatím za neopodstatněné. "Uvidíme 6. ledna, jak je náš tým silný, nebo není. Těžko něco předvídat," podotkl Bragin. Je mu jasné, že si na nejvyšší pozice brousí zuby také Američané a Švédové, kteří mají už tradičně silné mládežnické výběry. Silný ročník se sešel i v kádru Finska, kde nechybí ani letošní mistr světa z Bratislavy a hvězda IFK Helsinky Mikael Granlund.

Čeští hokejisté doufají, že se přes jednoho z tria Kanada, USA a Finsko dostanou do play off a vyhnou se bojům o záchranu. "Giganty jako Kanadu, USA, Rusko, Švédsko nemůžeme dlouhodobě porážet, ale na jednom turnaji je porazit lze," prohlásil trenér Miroslav Přerost, který chce stavět na bojovnosti a partě. "Pořád vidím seniorské mistrovství světa v Německu. Tam by se našly teoreticky desítky a desítky chyb, nedostatků a slabých míst, ale mužstvo právě tou atmosférou a vnitřním duchem vyhrálo zlato. Hledáme v tom určitou paralelu," dodal Přerost.

Turnaj se uskuteční od 26. prosince do 6. ledna a zápasy českého týmu odvysílá přímým přenosem ČT4.

Program MS hokejistů do 20 let - zápasy ČR:
Středa 28. prosince (Edmonton):
2:00 Česko - Dánsko
Čtvrtek 29. prosince (Edmonton):
2:00 Kanada - Česko
Pátek 30. prosince (Edmonton):
21:30 USA - Česko
Sobota 31. prosince (Edmonton):
22:00 Česko - Finsko
Pondělí 2. ledna (Calgary):
23:00 čtvrtfinále
Úterý 3. ledna (Calgary):
3:00 čtvrtfinále, 23:00 semifinále
Středa 4. ledna (Calgary):
3:00 semifinále
Čtvrtek 5. ledna (Calgary):
3:00 o 5. místo, 21:30 o 3. místo
Pátek 6. ledna (Calgary):
2:00 finále

Reklama