Hlavní obsah

Hokejová dvacítka startuje na MS v Kanadě, zatím fanoušci viděli střelecké koncerty

Gólová průtrž přivítala fanoušky na hokejovém mistrovství světa hráčů do dvaceti let, které se koná v Kanadě. V zahajovacím dnu sehrály týmy čtyři zápasy, ve kterých padlo devětatřicet gólů. Favorité potvrdili předpoklady. Kanada vstřelila osm gólů, USA jedenáct a Švédové devět. Česká reprezentace se představí dnes v noci od dvou hodin ráno, když narazí na outsidera skupiny Dánsko.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér českých hokejistů do dvaceti let Miroslav Přerost

Článek

Cesta českého národního mužstva začne v Edmontonu. Právě výhra proti Dánsku má přinést klid do české šatny, protože poté tým vedený trenérem Miroslavem Přerostem čekají jiní soupeři. A především jiná kvalita - Kanada, USA a Finsko. A tři týmy postupují ze skupiny.

„Není to nic snadného. Pokusíme se někoho ze silných celků překvapit, potřebujeme k tomu maximální týmový výkon, obětavost a také kus štěstí,“ citoval server hokej.cz kouče před nelehkým úkolem.

Na minulém šampionátu česká dvacítka obsadila sedmé místo. V základní skupině si připsala tři porážky a jednu výhru - 2:0 s Norskem, 2:7 s Kanadou, 3:6 se Švédskem a 3:8 s Ruskem. „Chceme se poučit z loňska, kdy jsme měli slušné začátky zápasů, ale pak jsme propadali a lacino inkasovali,“ připomněl trenér Přerost.

Mistrovství světa je v zámoří bedlivě sledováno, hráči jsou pod drobnohledem, fanoušci a novináři prožívají jeden z vrcholů hokejové sezóny v Kanadě. Loni Češi neuspěli, už sedm let čekají na medaili.

Českým přáním je postup ze skupiny, organizátoři zase touží překonat rekord v návštěvnosti. Už první zápasy nasvědčují, že toto přání není nereálné. Na rekordním šampionátu v roce 2009 navštívilo zápasy 453 282 diváků. Toto číslo má být překonáno. A kapacita hal v Edmontonu a Calgary tomu hodně napomůže - 16 839 a 19 289 míst mají oba hokejové stadióny. Zatím čtyři odehraná utkání navštívilo 67 478 diváků.

Výsledky mistrovství světa
Kanada - Finsko 8:1, USA - Dánsko 11:3, Švédsko - Lotyšsko 9:4, Rusko - Švýcarsko 3:0.
Zápasy českého týmu v základní skupině
Středa 28. prosince
02:00 Česko - Dánsko (ČT4 Sport)
Čtvrtek 29. prosince
02:00 Kanada - Česko (ČT4 Sport)
Pátek 30. prosince
21:30 USA - Česko (ČT4 Sport)
Sobota 31. prosince
22:00 Česko - Finsko (ČT4 Sport)

Reklama

Související témata: