Hlavní obsah

Boj na rozloučenou o páté místo. Českou dvacítku čekají na MS slovenští bratři

Slovensko. Poslední soupeř české hokejové dvacítky na mistrovství světa v Kanadě. Souboj o páté místo mužstev, kde určitě své sehraje i rivalita. Sice nepůjde o medaile, ale jde o světový šampionát a závěrečný boj před cestou domů. Česko prohrálo čtvrtfinále s Ruskem, Slovensko s Finskem, medaile je tak v nedohlednu. Utkání o pátou příčku začíná ve čtvrtek v noci ve tři hodiny ráno středoevropského času.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Brankář hokejistů do 20 let Petr Mrázek bude v boji o páté místo patřit opět k hlavním postavám českého týmu.

Článek

Slovensko prohrálo boj o semifinále s Finy 5:8, Češi s Ruskem 1:2 v prodloužení. „Moc nás mrzí, že jsme vypadli. Pro většinu kluků to byla poslední šance, jak na mistrovství světa něčeho dosáhnout. Byli jsme hodně blízko,“ citoval smutného obránce Bohumila Janka server hokej.cz.

Slováci dostali tři góly v přesilovkách, během šesti minut druhé třetiny soupeř vstřelil čtyři góly. Česko padlo až v prodloužení s týmem, který si zahraje finále se Švédskem. Rusko udolalo v semifinále Kanadu 6:5. O bronz se střetne domácí tým s Finskem.

Mladé Čechy čeká boj o stupeň níže, přesto nezklamali. „Předváděli jsme tady výborné výkony, myslím, že s výjimkou utkání proti Finsku se na náš hokej dalo dívat. V zápase se Slováky si to nechceme pokazit,“ má jasný cíl český trenér Miroslav Přerost.

Je dobojováno. Čeští junioři prohráli čtvrtfinále s Ruskem 1:2 po prodloužení. Teď je čeká boj se Slovenskem o pátou příčku na MS. foto: ČTK/AP

Ale i druhá strana chce odlétat domů s pocitem výhry. „Chceme každopádně uspět, umístění v elitní šestce je pro tento tým vlastně malou medailí bez stupňů vítězů,“ přidal se slovenský kouč Ernest Bokroš.

Boj s bratry a rivalita

Na minulém šampionátu národní mužstvo obsadilo sedmou příčku, letos bude lepší. Když prohraje, skončí šesté. V minulých dvou letech končili Češi na turnaji proti Slovensku, dvakrát ve skupině o udržení. Naposledy vyhráli 5:2. Co letos? „Bude to zápas s bratry, motivaci máme. Rivalita tam vždycky byla i bude, také proto chceme zvítězit. Chceme se rozloučit vítězstvím, toužíme po pátém místě,“ přiznává Dominik Uher.

„Dáme do toho všechno, o tom nepochybujte. Existuje pro nás jedině vítězství. Nic jiného,“ podtrhuje odhodlaně Jakub Culek.

Utkání startuje dnes v noci od tří hodin středoevropského času. Boj o medaile startuje později. O třetí místo se ve čtvrtek od 21:30 střetne domácí Kanada s Finskem. Boj o zlato svedou Rusové se Švédskem v pátek v noci od dvou hodin ráno.

Reklama

Související témata: