Hlavní obsah

Trenér české osmnáctky Petr: Kluci na MS možná překvapili i sami sebe, ale ten konec je kaňkou

Přes velké odhodlání, smělé ambice i velmi dlouhou přípravu skončilo mistrovství světa hokejistů do 18 let v USA pro český tým už ve čtvrtfinále. Po výprasku 1:11 s Ruskem v posledním utkání v základní skupině přišel navíc další debakl. Na úvod vyřazovacích bojů podlehli čeští mladíci Kanadě 3:10. Kouč Jakub Petr přiznal, že drtivé porážky vrhají stín na předchozí vystoupení týmu, která byla herně povedená, jen jim chyběl lepší výsledek.

Foto: iihf.com

Český hokejista Jakub Brabenec během čtvrtfinálového souboje na MS hráčů do 18 let stíhá kanadského soupeře.

Článek

"Nevěděli jsme úplně přesně, co od mistrovství můžeme čekat a co se může na turnaji stát. Hlavně jsme to asi byli my a Německo, kde se soutěže moc nehrály. Nechci ale v této chvíli být jen negativní. Kluci tady zvládli přípravný zápas se Švýcarskem i klíčový duel s Německem, překvapili nás - a podle mě i sami sebe - v zápasech s Finskem i Amerikou. Ty poslední dva zápasy... Nechci říkat, že je to vystřízlivění, ale kaňka ano," řekl po vyřazení Petr během on-line tiskové konference.

Před čtvrtfinálovým duelem s Kanaďany avizoval, že cesta k první české medaili od stříbra z roku 2014, kdy byl právě Petr hlavním koučem, nemůže být lehká. Přesto mohla být teoreticky alespoň o něco snazší, kdyby se týmu po úvodní výhře 3:1 nad Německem povedlo dotáhnout k vítězství dobře rozehraný zápas s Finy, kteří v závěru otočili skóre ze 3:5 na 6:5. "Myslím, že to byl možná klíč k úspěchu v celém turnaji," připustil Petr.

Kanaďané dostali velmi rychle zápas zcela pod kontrolu. V sedmé minutě vedli už 3:0. "Věděli jsme o kvalitě Kanady, ale bohužel ten začátek rozhodl. Vstoupili jsme do zápasu dobře, ale potom dostaneme z prvních šesti střel čtyři góly. Nesložili jsme zbraně, speciálně ve druhé třetině za stavu 5:2 tam bylo několik situací, ze kterých jsme se mohli vrátit do zápasu. Neříkám, že kdybychom v tu chvíli dali třetí gól, tak je porazíme. Ale byl to druhý zlomový moment utkání," uvedl Petr.

"Už se mě ptali i zámořští novináři, zda nebylo na hráčích v těch posledních šesti třetinách znát, že tady za těch pár dnů bylo těch zápasů tolik," řekl sedmačtyřicetiletý kouč. Možná chyba, možná za to budu grilovaný - jak ostatně čekám - že jsme měli hrát jiný styl hokeje. Ale už teď pár minut po zápase říkám, že určitě ne. Jsme na nějakém stupni vývoje a ty nejlepší celky hrají právě tento styl hokeje. A kluky jsem na to i připravoval, že z toho budou unavení," prohlásil Petr.

Ocenil také hru vítězů. "Kanada hrála opravdu dobře. Mají tam individuality, styl hokeje, obrovská rychlost, totální koncentrace. Hrají v obrovské rychlosti a umí proměňovat šance," konstatoval Petr.

Foto: iihf.com

Český obránce Matěj Pinkas pálí na branku Kanady během čtvrtfinále MS hráčů do 18 let.

"Když se z toho kluci poučí, jejich čas přijde. A já věřím, že hodně z nich se podívá i do toho opravdového hokeje. Mají před sebou dvacítky, pak i seniorský nároďák. Jestli si z toho vezmou ponaučení po té individuální stránce, když vidí, na jaké úrovni můžou hráči v jejich věku být, tak to pro ně bude dobré. To byl také ten nejdůležitější vzkaz do kabiny. Určitě nebudu do někoho kopat a říkat 'kdyby', to není můj styl," uvedl kouč.

Reklama

Související témata: