Hlavní obsah

Pešán chce vzít na mistrovství světa Kořenáře, z brankářů vyřadil Růžičku

Do hry o mistrovství světa se dostal další hráč z NHL. Trenér české reprezentace Filip Pešán hodně stojí o gólmana Josefa Kořenáře ze San Jose a je připraven ho vzít rovnou do Rigy. Při této konstelaci by ale měl na tři brankářské pozice pět kandidátů, proto se rozhodl v pátek večer poslat domů boleslavského Jana Růžičku a ještě jeden škrt bude muset přijít příští týden.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Petr Kváča ve svém prvním reprezentačním zápase

Článek
Fotogalerie

„O Kořenáře máme velký zájem, pro San Jose sice končí základní část až 13. května, ale jsme připraveni na variantu, že by se připojil k národnímu týmu až v Rize," uvedl český kouč, který si půl hodiny po skončení páteční odvety se Slováky zavolal Petra Kváču i Jana Růžičku. Při rozhodnutí, kdo na reprezentačním kempu zůstane, ukázal na libereckého brankáře, jenž prožil vítězný debut. „Kváča chytal vynikajícím způsobem," prohlásil Pešán.

Jenže v přípravě na MS jsou ještě Roman Will a také Šimon Hrubec, který dotahl Omsku k titulu v KHL a při vědomí, že Kořenář pojede rovnou do Rigy, tak ještě jeden brankář bude mít smůlu. Záležet přitom může i na tom, kdo z gólman bude ochoten přijmout i roli trojky.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Trenér českého náordního týmu Filip Pešán během utkání Euro Hockey Challenge.

Pešán se snaží z krajánků ze zámoří ještě vrátit do hry i útočníka Pavla Zachu. Nejproduktivnější hokejista New Jersey se sice omluvil ze zdravotních důvodů, ale za Devils hraje a daří se mu, proto se ho kouč rozhodl ještě jednou kontaktovat. „Mám na telefonu zmeškaný hovor od něj, takže až se domluvíme, uvidíme, co se v té věci dá ještě dělat," řekl trenér národního týmu.

S čerstvým švýcarským titulem, který pomohl získat Zugu, by se měl brzy k národnímu týmu připojit také útočník Jan Kovář. „Rozhodně ho nenechám týden slavit. Nejpozději v pondělí mu budu volat a tlačit na něj, aby se co nejdříve připojil. Směrem k šampionátu určitě uvažuju o již prověřené vazbě Kubalík, Kovář v elitním útoku," naznačil Pešán.

Za páteční výhru 2:1 nad Slovenskem, která znamenala udržení české neporazitelnosti v přípravě MS, byl rád, ještě víc ho ale těšilo herní zlepšení národního týmu.

„Daleko víc se projevila tvář týmu, jakou bychom od něj chtěli vidět. Oproti prvnímu zápasu ve čtvrtek jsme tentokrát měli lepší pohyb, byli silnější na kotouči, víc si pomáhali a lépe zvládali osobní souboje," řekl Pešán.

Pouze litoval, že jeho svěřenci nedali víc než dva góly. „Musíme si ale přiznat, že jsme při zakončení nevolili zrovna správné věci a do toho ještě narazili na výborného brankáře Slováků," ocenil český kouč výkon olomouckého Konráda v brance soupeře.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Brankář Slovenska Branislav Konrád během utkání Euro Hockey Challenge.

Hodně ho ale mrzelo zaváhání při dlouhé slovenské power play, kdy se doslova nabízela pečeť české výhry. „Sice jsme dostali puk až do útočného pásma, ale tam ho Lenc nesmyslně neposlal do prázdné branky. Nejen že nevystřelil, ale ani ho nezahrál do bezpečí. Byl z toho brejk a nepříjemné poslední vteřiny," líčil kouč a prozradil, že viníka hned trestal. „Lenc okamžitě musel v kabině za takovou chybu klikovat. Ale šlo jen o drobnou kaňku na jinak solidním výkonu celého toho útoku tvořeného finalisty extraligy," doplnil Pešán.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama