Hlavní obsah

Paláta zařazení do olympijského tria nadchlo. Z Tampy pojede snad půlka týmu, říká

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Patří mezi tři české hokejisty, kteří už mají jistou olympijskou nominaci. Třicetiletý útočník Ondřej Palát z Tampy Bay to vnímá jako velkou poctu. „Být hned v tom prvním výběru s Pastou a Vorasem je pro mě vážně skvělé, byl jsem z toho nadšen. Jsem moc rád, že NHL po osmi letech zase umožní hráčům zúčastnit se olympijského turnaje. Byl jsem už v Soči a moc se těším do Pekingu," vykládá Palát.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Ondřej Palát se raduje z branky

Článek

Do února ještě zbývá hodně času, ale držitel Stanley Cupu z posledních dvou sezon vnímá, jak se olympiáda blíží. „Sice jsme teď rozjeli sezonu NHL, lhal bych, kdybych řekl, že olympiádu v hlavě vůbec nemám. Muselo by se stát něco hodně špatného, aby to nedopadlo, takže doufám, že se tam popereme o úspěch, který už český hokej tolik potřebuje," líčí Palát.

Z týmu Lightning zcela určitě nebude sám, kdo by se měl do Pekingu vydat. "Bavili jsme se s klukama v kabině, že tam pojede snad půlka týmu. Napočítali jsme nějakých deset hráčů, nevím, zda má nějaký jiný tým v NHL více takových, co přichází v úvahu," přemítá Palát.

Z českého pohledu připadají v úvahu ještě obránci Jan Rutta a trochu překvapivě s ohledem na všechny okolnosti i Andrej Šustr, jenž po dvou letech odehraných za Kunlun v KHL podepsal s Tampou roční dvoucestnou smlouvu, před pár dny se ocitl na seznamu volných hráčů, pak zamířil na farmu, ale už je zase zpět v prvním týmu.

Šustr? Mám radost i za něj

„Mám radost i za něj, protože to byla docela story... Na kempy vypadal Andrej neskutečně. V očích všech se zlepšil a jakmile se nám zranil Zach Bogosian, hned dostal nahoře šanci. Je to skvělé, protože sem nešel za penězma, ale chtěl hrát NHL, za což má můj velký respekt," přibližuje Palát a připouští, že obhájce prvenství prožívá poměrně divoký vstup do sezony.

Nejprve doma podlehl Pittsburghu vysoko 2:6, ale v noci na pátek našeho času vyhrál na ledě Detroitu 7:6 v prodloužení. A Palát se na tom podílel dvěma góly, včetně toho vítězného. „Byl to zápas, z nějž nemají trenéři radost. Z naší strany tam bylo dost chyb v obraně, ale ukázali jsme charakter a vrátili se do zápasu, přestože jsme opakovaně prohrávali o tři góly," naznačuje český útočník.

Foto: Chris O'Meara, ČTK/AP

Brankář Pittsburghu Penguins Tristan Jarry (35) si dokázal poradit s šancí českého útočníka Tampy Bay Ondřeje Paláta.

Premiéru měla Tampa hodně rozpačitou. „Pittsburgh nás přehrál, celý zápas lépe bruslil. Nám nešly nohy, možná i z toho, jak jsme tam stáli a koukali, než vyvěsí transparent za triumf ve Stanley Cupu. V Detroitu to bylo od nás už výrazně lepší, obrat skóre by nás mohl trochu probrat. Vzal bych to jako správný nakopávák, snad budeme čím dál tím lepší," říká Palát.

Sám byl přitom, také s ohledem na poslední rok z pětileté smlouvy, adeptem na stěhování do Seattlu, nováčka NHL. "Rozhodovalo se mezi pár hráči, trošku jsem s tím i počítal, že by si mě mohli vzít, ale jsem rád, že jsem dál tady v Tampě," doplňuje útočník elitní formace, kde hraje s Rusem Kučerovem a Kanaďanem Pointem. „Vážně si to užívám, hraje se nám spolu skvěle," míní.

Na Tampu se chce každý logicky vytáhnout. „Už po těch dvou zápasech mohu říct, že je to hodně znát. Je jasné, že každý soupeř na nás bude nabuzený a připravený. Soupeři proti nám to nasazení budou vždycky mít, půjdou do toho s chutí nás porazit a klidně zahrají na 120 procent," uvažuje Palát.

Musíme zůstat nohama na zemi

Hráči Tampy ale nehodlají vyklidit jen tak scénu. „Je to takové naše motto, že musíme zůstat hladoví po úspěchu. Třetí Stanley Cup by byl krásný, ale musíme zůstat nohama na zemi. hlavní je dostat se do play off, pak už je to jiná liga. Musíme být hlavně semknutí, bojovat, a když si všechno sedne, tak se nebojím, že bychom neudělali nějaký dobrý výsledek," podotkl Palát.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Český útočník Ondřej Palát z Tampy Bay se raduje z gólu v utkání NHL proti Detroitu.

Velkým rozdílem oproti koronavirem ovlivněným obdobím je vyhlídka kompletní sezony a uvolnění řady opatření. „Myslím, že jsme všichni rádi, že jedete na trip, můžete se jít ven projít a zajít do restaurace. Navíc jsou plné stadiony, všichni si to užíváme, i když se musíme dvakrát týdně testovat," říká Palát.

„Roušky jsou nutné podle nařízení jednotlivých států. Třeba na Floridě je nepotřebujeme vůbec. Týmový doktor nám vždy řekne, co nás kde v jakém městě čeká a na co se máme připravit," uvažuje český útočník.

„Moc velká diskuse mezi hráči v ohledu očkování nebyla. NHL je naším zaměstnavatelem, který nastaví podmínky, a my to musíme respektovat, s tím nebylo možné něco extra vymýšlet," říká.

Reklama

Související témata: