Hlavní obsah

Lotyšsko - Česko 3:4 SNPetružálkovy finty zajistily českým hokejistům výhru v Lotyšsku

Martin Kézr (Riga)Právo

V posledních třech minutách hokejisté v Rize přišli o slibné vedení 3:1, když domácí pokaždé potrestali Vampolovo vyloučení, ale nakonec česká neporazitelnost v soubojích s Lotyšskem přežila i devátý vzájemný zápas. Rozhodly o tom finty Jakuba Petružálka, jenž v rozstřelu proměnil oba nájezdy a ve čtvrté sérii pečetil první výhru národního týmu v letošním Euro Hockey Challenge. V sobotu od 16:00 se v lotyšské metropoli hraje odveta.

Foto: Roman Koksarov, ČTK/AP

Brankář Jakub Kovář sleduje souboj mezi Lotyšem Martinsem Cipulisem a Lukášem Kašparem.

Článek

Národní tým se v Rize vrátil do haly, ve které před šesti lety Česko získalo světové stříbro. Vedle trenéra Hadamczika to ze současné sestavy ale pamatují jen obránci Krajíček s Blaťákem, útočník Tenkrát a náhradní brankář Pöpperle.

Velký pátek je v Lotyšsku svátečním dnem, který lidé věnují hlavně rozjímání, a možná proto nebylo hlediště zaplněné tolik, jak se čekalo. Více než tři tisícovky diváků přesto hodně hlasitě povzbuzovaly, aktivitu domácího týmu ale tlumila dobrá obranná činnost českého mužstva, které se mohlo spolehnout na výborného brankáře Kováře.

Na budějovickém gólmanovi, který chytal naposledy před třemi týdny, nebyla delší zápasová pauza vůbec znát. S přehledem si poradil s Meijovou střelou švihem, a když pak v 15. minutě chytil i vyloženou šanci Jekimovse, z protiútoku přišel úder v bílém hrajícího českého družstva. Kapitán Novotný se dostal k přihrávce Němce a průnik skvěle zakončil.

Holík ozdobil premiéru brankou

Vedoucí gól reprezentanty naladil na ofenzivní notu. Adamský se ještě před první pauzou snažil tečovat do branky Nakládalovo nahození, pak se mohl znovu prosadit Novotný. Ze tří českých debutantů (Kudělka, Strapáč, Holík) byl na ledě nejvíc vidět dvacetiletý zlínský útočník a po zásluze také ve 25. minutě svou premiéru ozdobil gólem.

Po Holíkově trefě přišla bruslařská pasáž utkání, v níž Češi trochu slevili z tempa a domácí gólman Masalskis, kterého znají fanoušci z působení v dresu jihlavské Dukly, si mohl na chvíli trochu oddechnout.

Kanadský trenér Lotyšů Nolan, jenž v letech 1995-97 vedl Haškovo Buffalo a v NHL působil také na střídačce New York Islanders, vycítil šanci a snažil se domácí nabudit, aby se tlačili s větší chutí před Kováře. Nakonec se prosadil Širokovs.

Ještě před druhou přestávkou byl však autor lotyšského gólu vyloučen za krosček a 154 sekund po snížení Lotyšska dokázal Petružálek uplatnit důraz na brankovišti. Trefou z přesilovky tak vrátil Česku dvoubrankový náskok.

Vampolovy zákroky Lotyši potrestali

Obdržený gól do šatny nezchladil domácí nadšení, Štals i Cipulis se dostali do slibných šancí. Navíc Petružálkův osobní trest si vynutil promíchání sestavy a české mužstvo ke konci už ztrácelo dosavadní dobrý pohyb. Ve třetí třetině naskočil i poslední ze čtrnácti českých útočníků Vampola, jenže dvěma svými vyloučeními se podepsal pod ztrátu vedení.

První z lotyšských přesilovek využil osm vteřin před návratem potrestaného hráče ranou od modré Sotnieks a do konce třetí třetiny pak chybělo 21 vteřin, když domácí vyrovnali s přispěním power play, takže hráli šest na čtyři.

Před prodloužením pak odešel do šatny s naraženou rukou klíčový obránce Čáslava a historicky první vítězství Lotyšska nad Českem měl hned po pár sekundách na holi Macijevskis. Kovář ho ale zázračně vychytal.

Vítěze tak musely určit až samostatné nájezdy. Jako první se rozjel Kašpar, ale neuspěl. Naopak domácí Bukarts proměnil a rozjásal halu. Naštěstí Petružálek blafákem vzápětí vyrovnal stav rozstřelu. Macijevskis pak neměl proti Kovářovi šanci. Ve třetí sérii se neprosadili Tenkrát ani M. Redlihs. Bukarts si pak chtěl dát gólové repete, ale Kovář už byl proti. Naopak Petružálek provedl totožné zakončení a zajistil Česku vítězství.

Utkání hokejové Euro Hockey Challenge v Rize:
Lotyšsko - Česká republika 3:4 po sam. nájezdech (0:1, 1:2, 2:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 37. Širokovs (Cipulis, Ankipans), 57. Sotnieks (Širokovs, Ankipans), 60. Ankipans (Cipulis, Tribuncovs) - 15. Novotný (Němec), 25. Holík (Kašpařík), 39. Petružálek (Kašpar), rozhodující nájezd Petružálek. Rozhodčí: Zviedritis, Ansons - Griskevics, Korsaks (všichni Lot.). Vyloučení: 3:5, navíc Petružálek (ČR) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 3532.
Lotyšsko: Masalskis - Gavlinš, K. Redlihs, Tribuncovs, Cibulskis, Sontieks, Andersons, Porejs - Jekimovs, Macijevskis, M. Redlihs - Ankipans, Širokovs, Cipulis - Bukarts, Berzinš, Meija - Jass, Štals, Skvorcovs. Trenér: Ted Nolan.
ČR: Jakub Kovář - Němec, Čáslava, Nakládal, Blaťák, Krajíček, Kudělka, Mojžíš - Kašpar, Novotný (41. Vampola), Petružálek - Tenkrát, Kreps, Veselý - Holík, Kašpařík, I. Rachůnek - Birner, Strapáč, Adamský (41. Klimek). Trenéři Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Zápasy Euro Hockey Challenge:
Arosa: Švýcarsko - Finsko 2:3 v prodl. (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)
Branky: 6. Moser, 41. Brunner - 23. a 65. Hietanen, 52. Savinainen.
Košice: Slovensko - Dánsko 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)
Branky: 35. Radivojevič - 18. a 34. Gronvaldt, 57. Jakobsen.
Oslo: Norsko - Švédsko 1:7 (0:2, 1:4, 0:1)
Branky: 27. Skröder - 4. Harju, 11. Rasmussen, 22. M. Karlsson, 31. Hjalmarsson, 35. Pettersson, 39. Tömmernes, 48. J. Fasth.
Villach: Rakousko - Bělorusko 2:3 (0:2, 0:0, 2:1)
Branky: 55. Raffl, 56. Ulmer - 12. Drozd, 17. Kolcov, 48. Pavlovič.

Reklama

Související témata: