Hlavní obsah

OBRAZEM: Hokejová reprezentace už má pro olympiádu v Soči dresy. Ve stylu státní vlajky

Praha

Zbrusu nové dresy, které bude česká hokejová reprezentace oblékat na únorových olympijských hrách v Soči, představila v pondělí firma Nike, která vyrábí hokejové dresy pro mistrovství světa i olympiády. Na hrudi opět nebude chybět státní symbol, vzhled trikotů však doznává velkých změn. Stejně jako technologický postup při výrobě...

Foto: Sport.cz

Dvě sady dresů, které bude česká hokejová reprezentace oblékat na olympijských hrách v Soči.

Článek
Fotogalerie

Národní tým bude mít v Soči k dispozici dvě sady dresů - domácí a venkovní. Ta první připomíná vzhledem českou vlajku, druhé kombinaci dominuje bílá barva s červeným vrškem a modrým pruhem a připomíná verzi z roku 1948. Na obou pochopitelně nechybí státní symbol.

„Jsou úplně úžasné, strašně se těším, až budu v Soči na kluky koukat, jak v nich jezdí," rozplývala se snowboardistka Ester Ledecká, která se představení dresů zúčastnila.

„Každý nový dres se vždy vyrábí ve spolupráci se sportovci, kteří přesně vědí, co chtějí. Komentují nejen samotný vzhled, ale i technologii a střih," řekla Lucie Grošaftová, PR manažerka společnosti Nike, která o podobě dresů vedla diskuzi i s českým hokejovým svazem. „Každý dres se vždycky snažíme spojit s historií a tradicí té dané země. Ocení to nejen hráči, ale i fanoušci," doplnila.

Dresy mají být co nejlehčí, omezují se švy

Firma Nike při výrobě dresů pro všechny hokejové týmy, které se zúčastní olympijských her, vyvinula speciální technologický postup, kdy každý dres je vyroben ze sedmnácti PET lahví. „Snažíme se tím šetřit životní prostředí. Zároveň to ale dresu nic neubírá na funkci. Řešíme především váhu, chceme, aby dres byl co nejlehčí. Důležité je i odvětrávání, aby vzduch proudil a cirkuloval. To vše kvůli tomu, aby se sportovec cítil co nejkomfortněji," vysvětlila Grošaftová.

Právě kvůli tomu, aby byly dresy co nejlehčí, se na něm pomocí nové technologie omezují i švy. „Funguje to na principu lanových mostů. Jde o velice silná a pevná vlákna, která látku jako takovou drží."

Dres vyrobený z PET lahví Nike představila již před pár lety, v současné době jej používají například fotbalisté pražské Sparty. Teď si jej vyzkouší i hokejisté. „Osvědčilo se to. Dresy mají užší střih, což je pro sportovce příjemnější. Pro soupeře je navíc kvůli tomu těžší hráče zachytit a omezit ho ve hře," tvrdí Grošaftová a poodhaluje, že exkluzivní materiál Dri Fit je uzpůsobený pro odvádění vlhkosti z povrchu těla.

Líbí se vám dresy hokejové reprezentace pro OH v Soči?
Ano
78 %
Ne
22 %
Celkem hlasovalo 36845 čtenářů.

Reklama

Související témata: