Hlavní obsah

Česko - Německo 0:3Po euforii velké zoufalství. Dvacítka nedokázala outsiderovi skupiny vůbec vstřelit gól

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Místo potvrzení postupu do čtvrtfinále přišla šokující porážka 0:3 s Němci, po níž českým hokejistům na MS do 20 let ve švédském Malmö hrozí boj o záchranu. Odvrátit takové starosti může jedině silvestrovská výhra nad Slováky, kteří už mají čtvrtfinále jisté. Pokud český tým v souboji s bývalým federálním partnerem neuspěje, bude bojovat na dva vítězné zápasy o udržení s Norskem, posledním týmem ze skupiny B.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Němec Frederik Tiffels se raduje z branky, kterou vstřelil českému brankáři Markovi Langhammerovi na mistrovství světa do 20 let.

Článek

Skalp Kanady měl přinést českým mladíkům potřebné sebevědomí a proti Německu si chtěli jít plnou parou pro postup, jenže důležitý souboj neustáli především v hlavě. Scházela jim na ledě správná jiskra i to nažhavení, s nímž si připsali historickou výhru nad kolébkou hokeje. Nakonec se neprosadili žádnou ze 41 střel.

Obě mužstva postrádala důležité hráče. Němcům chyběl distancovaný útočník Leon Draisaitl, syn kouče hradeckého Mountfieldu. Za Česko zase nemohl hrát obránce Plutnar potrestaný za odstrčení ruského čárového rozhodčího v minulém utkání proti Kanadě.

Zápas s outsiderem skupiny rozehráli čeští mladíci dost lehkovážně a za celou dobu si neporadili s houževnatostí soupeře. Pod tlak ho dostali teprve ve třetí části, to už ale měli třígólovou ztrátu. Přitom Němci na turnaji v předchozích třech utkáních základní skupiny nezískali ani bod a vstřelili pouhé čtyři branky.

Tiffels otevřel a uzavřel skóre

Od Kanady přitom dostalo Německo sedm branek, od USA osm a od Slováků devět, české mužstvo však Cüppera nedokázalo překonat ani jednou. Dlouho hrálo jakoby s pocitem, že góly v německé síti přijdou samy, že k tomu není nutné větší úsilí ani důraz v zakončení. Jenže udeřilo na druhé straně, v 15. minutě byl Tiffels první u vyraženého puku a poslal ho za Langhamera.

Čeští mladíci viditelně znervózněli, začal jim odskakovat puky z hokejek a navíc dělali fauly, naštěstí více než minutu oslabení ve třech proti pěti přečkali bez úhony. V polovině zápasu pak v asi největší šanci Volek přihrávkou v útočném pásmu vysunul za německou obranu Faksu, jenže ten bekhendovou kličkou nezakončil dobře.

Jenže v okamžiku, kdy se Česko nadechovalo k náporu, Němci zvýšili. Šulák chyboval v rohu obranného pásma, o puk ho připravil Tiffels, přihrál před bránu zakončujícímu útočníkovi Kahunovi, který je rodákem z Mariánských Lázní a do Německa odešel jako dítě po sňatku matky.

Vzápětí byl kapitán českého výběru Šidlík vyloučen za sekání a čtyři sekundy před vypršením jeho trestu agilní Tiffels vystřelil zpoza obránce k tyči. Langhamer viděl puk na poslední chvíli a nestihl zareagovat.

Trenérovo varování bylo marné

Za stavu 0:3 bylo vážně zle. Střelecké pokusy už poznamenávala křeč, útočný projev se měnil v zoufalství a čas utíkal neuvěřitelně rychle. Potřebnou naději v podobě snížení nevykřesali ze svých šancí Kaše ani Faksa. Němcům vydržely síly na bránění, produktivita reprezentace do 20 let byla prachbídná a pila kalich hořkost až do dna.

„Celou dobu před zápasem jsme říkali, ať se nic nepodcení, jenže všechno marné. Byli jsme špatní v důrazu i bruslení. Chyběl pohyb i lepší koncovka. Když se nedařilo, přestali hráči věřit systému a propadli se do herní beznaděje. Nastartovat se pak bývá velmi těžké," litoval pro Radiožurnál hodně zklamaný trenér Miroslav Přerost.

Kanada musela dotahovat

Kanaďané po sobotní prohře s Českem 4:5 po samostatných nájezdech měli velké problémy i se Slovenskem. Prohrávali už 1:3, ale dokázali výsledek otočit. V dramatickém závěru nejdříve trefil v 55. minutě Slovák Dávid Gríger tyč a v čase 57:14 vstřelil v přesilovce vítěznou branku Nic Petan, který ještě pojistil výsledek při power play.

Čtyři body za gól a tři asistence si v dresu vítězů připsal Anthony Mantha, který se dělí o vedení v produktivitě se Slovákem Martinem Réwayem s devíti body za čtyři branky a pět přihrávek. Réway v utkání zaznamenal gól a dvě asistence. Kanaďané mají jistou minimálně druhou pozici a k posunu výš potřebují porazit USA v základní hrací době.

Ve skupině B utrpěli první ztrátu na turnaji Rusové, kteří podlehli Finsku 1:4. O prvenství ve skupině tak rozhodnou úterní duely Finska se Švýcarskem a Ruska s domácím Švédskem, které má na kontě plný počet devíti bodů. Rusko a Finsko nasbíraly po šesti bodech. Švýcaři si zajistili čtvrtfinále výhrou nad Norskem 3:2.

V play off už tak jsou ze skupiny B Švédsko, Finsko, Rusko a Švýcarsko a ze skupiny A USA, Kanada a Slovensko. Poslední volné místo zaujme Česko, či Německo.

Mistrovství světa v ledním hokeji hráčů do 20 let v Malmö (Švédsko):
Skupina A:
Česko - Německo 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)on-line
Branky a nahrávky: 15. F. Tiffels (Möser, Kahun), 36. Kahun (F. Tiffels), 38. F. Tiffels (Bender). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Papp (Kan.) - Kosaka (Jap.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 6:4. Využití: 0:1. Diváci: 1062.
Sestava Česka: Langhamer – Knot, Šidlík, Marcel, Košťálek, Šulák, Němeček – Pastrňák, Simon, Procházka – Kämpf, Vrána, Kaše – Faksa, Tomeček, Volek – Sedláček, Zacha, Machač.
Kanada - Slovensko 5:3 (1:1, 1:2, 3:0)
Branky a nahrávky: 19. Lazar (Mantha, Petan), 37. Mantha (Ekblad, Drouin), 55. Drouin (Mantha), 58. Petan (Mantha, Pouliot), 59. Petan (Reinhart, Lazar) - 2. Gríger (Predajniansky, Réway), 28. Réway (Gríger, Kolena), 33. Gríger (Réway, Kolena). Rozhodčí: Hradil (ČR), Romasko (Rus.) - Kowert (Něm.), Metalnikov (Rus.). Vyloučení: 6:5, navíc Drouin (Kan.) 10 min. Využití: 2:3. Diváci: 2558.
Tabulka:
1.USA3300019:49
2.Kanada3201016:107
3.Slovensko3100215:133
4.Německo410037:243
5.ČR301026:122
Skupina B:
Rusko - Finsko 1:4 (1:0, 0:3, 0:1)
Branky a nahrávky: 6. Vasiljev (Bučněvič, Grigorenko) - 23. Mäenalanen (Pokka, Teräväinen), 31. Haapala (Teräväinen, Lindell), 36. Kulmala (J. Ikonnen, Kinnunen), 48. Nikko (H. Ikonen, Mustonen). Rozhodčí: Kubuš (SR), Stricker - Müller (oba Švýc.), Martineau (Kan.). Vyloučení: 5:4. Využití: 0:2. Diváci: 945.
Švýcarsko - Norsko 3:2 (0:1, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 35. Herzog (Fiala, Zangger), 47. Mirco Müller (Zangger), 52. Rouiller (Fiala) - 10. Lesund, 49. Rasch (Tonjum, Lesund). Rozhodčí: Mayer (USA), Piccott (Kan.) - Šefčík (SR), Tošenovjan (ČR). Vyloučení: 8:7. Využití: 2:1. Diváci: 418.
Tabulka:
1.Švédsko3300019:59
2.Rusko3200119:56
3.Finsko3200111:66
4.Švýcarsko310027:143
5.Norsko400043:290

Reklama

Související témata: