Hlavní obsah

Česko - Dánsko 2:0Léčba Růžičkou zabírá. Hokejisté porazili Dány i podruhé a znovu bez inkasované branky

MinutaMin. Tým Hráč Akce
18. Valský 1 : 0
31. Radil 2 : 0
Záznam online reportáže

Martin KézrPrávo
Aktualizováno

Léčba Růžičkou na českou hokejovou reprezentaci zatím zabírá. Na děčínském ledě se v pátek zrodila druhá výhra pod staronovým koučem a co víc, národní tým znovu neinkasoval a Dány porazil 2:0. Potěšil i svěží herní projev mužstva, které měsíc před světovým šampionátem ukazuje sympatickou tvář a zdobí ho hlavně chuť hráčů srážet se a tlačit do branky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští útočníci Jakub Valský (vpravo) a Tomáš Fillipi slaví gól proti Dánsku.

Článek
Fotogalerie

V české sestavě oproti čtvrtečnímu děčínskému zápasu, který domácí vyhráli 4:0, přitom došlo ke třem změnám. Mezi tři tyče se postavil Francouz a v útoku se objevili Vincour místo Smoleňáka a debutant Valský, který nahradil Pohla.

Připravenost gólmana Dahma prověřil hned při druhém střídání Kousal. Už ve 3. minutě byl vyloučen kapitán Mojžíš, národní tým ale přečkal oslabení precizně.

Dobrým pohybem i aktivním napadáním se reprezentanti dostávali do šancí. Nosek se v přečíslení pokoušel zakončit šikovnou kličkou, ale Dahm se štěstím zachránil. Filippi pak trefil gólmana jen do hrudi, Dánové se ale stále častěji dostávali do sevření ve vlastním obranném pásmu.

Francouze dokázali vážněji ohrozit jen v další přesilovce, kdy Poulsen předvedl šikovnou dorážku. Bezbrankový stav ale vydržel až do 18. minuty. Nejprve se Zaťovič zblízka neprosadil, ale kotouč zůstal před brankou hostů a štírek Valský ho dokázal dopravit do sítě. První reprezentační start tak brzy ozdobil i gólem.

Od druhé třetiny si prohodili pozice v sestavě Petružálek se Zohornou, který v prvním útoku hodně ožil a dostal se okamžitě do dvou slibných šancí. Blízko k zvýšení náskoku byl i Svačina, růžky však vystrkovali také Dánové. Francouz ale chytal jistě, pokryl příležitost Bjorkstranda a po ojedinělém zaváhání české obrany zabránil velké tutovce Poulsena.

Radil pojistil vedení

Mezitím už ale české mužstvo vedlo rozdílem dvou gólů. Pardubický útočník Radil zase předvedl správný důraz před brankou a trefil se do dánské sítě i druhý den po sobě. České mužstvo se mohlo spolehnout na dobrou organizaci hry, kvalitním bráněním přečkalo i třicet sekund ve třech proti pěti.

Ve třetí třetině Radil a Kousal zase otestovali z dobrých střeleckých příležitostí Dahma, zaměstnal ho i Vincour a gólman hostů se už na začátku posledního dějství dostal přes třicet zásahů.

Houževnatí Seveřané však nepolevovali ani v útočném úsilí. Evidentně se nechtěli smířit s tím, že by v Děčíně vůbec nevstřelili branku. Neujala se však ani Thinnesenova dorážka. Častěji ale téměř čtyři tisícovky diváků sledovaly dění brankou hostí, jen se převaha českého celku neodrážela ve skóre. Konečná výhra 2:0 byla ale zasloužená a pořád platí, že Dánsko ještě nikdy v historii českou reprezentaci neporazilo.

Euro Hockey Challenge (Děčín):
Česko - Dánsko 2:0 (1:0 ,1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 18. Valský (Vitásek, Filippi), 31. Radil (Kousal, Jank). Rozhodčí: Fraňo, Šindler - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:6. Bez využití. Diváci: 3810.
ČR: Francouz - Stříteský, Mojžíš, L. Kovář, Kudělka, Mozík, Jank, Vitásek, Gulaši - Vincour, Petružálek, Vondrka - Radil, Kousal, T. Nosek - Svačina, Roman, T. Zohorna - Valský, Filippi, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Dánsko: Dahm - Bruggisser, J. Christensen, Hertzberg, Jesper B. Jensen, Groenvaldt, K. Jensen - M. Christensen, Green, Poulsen - Bjorkstrand, J. Jensen, Lie - Thinnesen, Andreasen, Svendsen - Nielsen, Lauridsen. Trenér: Jan Karlsson.
Další zápasy Euro Hockey Challenge:
Bratislava: Slovensko - Rusko 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)
Branky: 33. Lapšanský - 32. Kutuzov, 45. Malychin, 59. Zubov.
Kuopio: Finsko - Lotyšsko 5:1 (0:0, 2:1, 3:0)
Branky: 26. Lahti, 30. Savinainen, 44. Kiiskinen, 45. Tuppurainen, 54. Wirtanen - 36. Širokovs.
Lillehammer: Norsko - Bělorusko 3:2 (2:1, 0:1, 1:0)
Branky: 7. Stene, 15. Thoresen, 55. Dahlström - 3. Osipov, 31. Dadonov.
Arosa: Švýcarsko - Švédsko 4:3 po sam. nájezdech (2:1, 0:1, 1:1 - 0:0)
Branky: 11. a 50. Neuenschwander, 18. Froidevaux, rozhodující sam. nájezd Suri - 10. Ahnelöv, 22. Bang, 43. Klasen.
Crimmitschau: Německo - Francie 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Branky: 1. Hospelt, 51. Plachta.

Reklama