Hlavní obsah

V Čechách už jsem známější, těší Sobotku. A čeká, kolik miliónů mu v St. Louis nabídnou

Za sedm let, kterých už nastupuje v zámořské NHL, zažil letos hokejový útočník Vladimír Sobotka nejvydařenější sezónu. V St. Louis se vypracoval v jednoho z klíčových útočníků, ceněný je i pro svou výbornou defenzivní práci. Proto nyní šestadvacetiletý centr po vypršení tříletého kontraktu na 3,9 miliónů dolarů věří, že se dočká nové smlouvy, která mu zajistí vyšší finanční ohodnocení. Ideálně znovu v týmu Bluesmanů, se kterými jako chráněný volný hráč jedná přednostně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejista Vladimír Sobotka během vyhlášení ankety Zlatá hokejka, v níž skončil čtvrtý.

Článek

„Rozhodně bych chtěl zůstat. Nějakou pozici jsem si tam vybudoval a nechtěl bych začínat někde od začátku," přiznává Sobotka, že po přestupu z Bostonu v roce 2010 se mu v St. Louis během čtyř sezón zalíbilo.

„Tu poslední jsem si neměl na co stěžovat. Hrál jsem v prvních třech lajnách, chodil na přesilovky i oslabení. Prostoru jsem dostal hodně. Město mi taky vyhovuje, takže nemám žádný problém," říká třebíčský rodák, jenž v základní části uplynulého ročníku zaznamenal v 61 zápasech 9 branek a 24 asistencí, když na ledě strávil v průměru takřka sedmnáct minut za zápas.

Po vyřazení v prvním kole play off od Chicaga měl krátký pohovor s kouče Bluesmanů Kenem Hitchcockem, který si jeho služby pochvaloval. „Byl se mnou spokojený a doufal, že se uvidíme i v příští sezóně. Tak snad to vyjde," přeje si Sobotka.

Sobotka: Začíná se mi vracet, že jsem makal naplno

O novém kontraktu stále jedná a čeká, jak dlouhý mu bude nabídnut. Stejně jako na to, o kolik si finančně polepší. „Nejsem moc náročný, ale určitou představu mám. Klidně podepíšu na rok nebo i na delší dobu. Záleží, jak si mě budou vážit, kolik mi nabídnou a na jakých podmínkách se domluvíme," nechce být konkrétnější.

Zatímco v zámoří patří za uznávaného hráče, doma zvýšené pozornosti dlouho unikal. I proto, že kvůli častým zraněním se několikrát musel omluvit z reprezentačních akcí, tak jako třeba z únorové olympiády. Až v květnu se premiéry v národním týmu dočkal, když startoval na mistrovství světa v Minsku.

„Pomohlo mi, díky němu jsem mezi lidmi v Čechách trošku známější. I to je jedna z věcí, proč jsem se dostal do desítky ve Zlaté hokejce," myslí si Sobotka, který v anketě o nejlepšího českého hokejistu sezóny obsadil čtvrté místo. „Je to hezký. Začíná se mi vracet práce z posledních sedmi let v NHL, kdy jsem makal naplno," říká Sobotka, jenž si zatím užívá dovolené a připravovat se na další sezónu začne do dvou týdnů.

Bude už tou dobou mít nový, finančně vylepšený, kontrakt v kapse?

Reklama