Hlavní obsah

Příprava na sezónu zakončenou domácím MS startuje za měsíc. Růžička povolal osm nováčků

Praha
Aktualizováno

Již na konci července začne česká hokejová reprezentace s přípravou na novou sezónu, která vyvrcholí květnovým domácím mistrovstvím světa v Praze a Ostravě. Kouč Vladimír Růžička pozval do předsezónního kempu, který se uskuteční v pražském Edenu, osmadvacítku hráčů působících převážně v domácí extralize.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička.

Článek

Výjimkou jsou jen útočník Antonín Honejsek, od nového ročníku posila finského Espoo, a dvaadvacetiletý Vladimír Eminger. Právě obránce finského Oulu bude jedním z osmi hráčů, kteří v reprezentaci dosud neodehráli jediný zápas. Těmi dalšími jsou brankáři Libor Kašík s Tomášem Závorkou, obránci Michal Kempný, Adam Polášek a útočníci Tomáš Hyka, Daniel Přibyl a Dominik Simon.

„Chtěli jsme na soustředění pozvat hráče, kteří už reprezentací prošli před letošním mistrovstvím světa, ale i ty, kteří hráli extraligové finále, a na jejich vyzkoušení nebyl před šampionátem prostor. Chceme je teď trošku víc vidět," uvedl Růžička na čtvrteční tiskové konferenci.

První soutěžní zápasy čekají reprezentaci na začátku listopadu v rámci turnaje Karjala a jednapadesátiletý trenér plánuje, že kostru týmu na něm budou tvořit hráči pozvaní na předsezónní kemp. „Moje představa je taková, že bych před turnajem ve Finsku tým doplnil o tři nebo čtyři hráče z Kontinentální ligy," řekl Růžička.

Zkušené hráče jako Čáslavu prověřovat nemusí

„Chtěl bych sezónu před mistrovstvím světa obehrát převážně s hráči do 27 let, kteří hrají dobře v extralize i KHL. Už před letošním mistrovstvím tito hráči ukázali velice dobrou tvář a na tom domácím bude na hráče obrovský tlak. Proto je na to musíme připravit. Hokej na mistrovství je na úplně jiném levelu," uvědomuje si Růžička.

I proto se na turnaje Euro Hockey Tour a Euro Hockey Challenge nechystá povolávat zkušené, mezinárodními akcemi ostřílené hráče. Za všechny jmenoval obránce Petra Čáslavu. „Mám je vyzkoušené, nepotřebuju je znovu vidět. Tyhle hráče stačí pozvat až do přípravy před mistrovstvím. Do té doby by měli prostor dostávat mladší, je třeba je obehrát."

Osmadvacítka pozvaných hráčů se na kempu v Edenu sejde 30. července a bude trénovat do 2. srpna. Druhé soustředění pak proběhne od 25. do 27. srpna v Rokycanech a měli by jej absolvovat vesměs stejní hráči. „Obmění se to jen malinko, hráčů bude asi o čtyři méně, naopak bych ale chtěl do Rokycan pozvat dva až tři hráče z reprezentační dvacítky," plánuje si Růžička.

Ten už si naplánoval i inspekční cestu do zámoří. Tam bude monitorovat nejen hráče z NHL, ještě předtím ale na přelomu roku zavítá na šampionát dvacítek konaný v Montrealu a Torontu. „Mladé kluky budu pořád sledovat, chtěli bychom je postupně zapojit do mužstva. Jednoho dva bych rád zařadil do těžkého únorového dvojutkání s Ruskem."

Nominace na předsezónní kemp:
Brankáři:
Pavel Francouz (Verva Litvínov)
Libor Kašík (PSG Zlín)
Tomáš Závorka (Energie Karlovy Vary)
Obránci:
Milan Doudera
Vladimír Roth (oba Oceláři Třinec)
Bohumil Jank (Mountfield Hradec Králové)
Michal Kempný (Kometa Brno)
Adam Polášek (Sparta Praha)
Lukáš Kovář (Vítkovice Steel)
Vojtěch Mozík (Škoda Plzeň)
Ondřej Vitásek (Bílí Tygři Liberec)
Vladimír Eminger (Kärpät Oulu/Fin.)
Jakub Krejčík (bez angažmá)
Útočníci:
Ondřej Roman
Vladimír Svačina
Petr Strapáč (všichni Vítkovice Steel)
Jan Buchtele
Daniel Přibyl (oba Sparta Praha)
Lukáš Radil
Tomáš Zohorna (oba ČSOB Pojišťovna Pardubice)
Tomáš Filippi
Jakub Valský (oba Bílí Tygři Liberec)
Petr Holík (PSG Zlín)
Tomáš Hyka (Mladá Boleslav)
Jakub Orsava (Oceláři Třinec)
Dominik Simon (Škoda Plzeň)
Tomáš Svoboda (Kometa Brno)
Antonín Honejsek (Blues Espoo/Fin.)

Reklama