Hlavní obsah

Rusko - Česko 1:4Fantastický vstup do nového roku. Češi po výtečném výkonu zdolali Rusy a jsou ve čtvrtfinále MS!

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. Zdráhal 0 : 1
25. Zacha 0 : 2
36. Barbašjov 1 : 2
43. Zdráhal 1 : 3
60. Kaše 1 : 4
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Čeští hokejisté zabrali na juniorském mistrovství světa v Kanadě v pravý čas. Aby unikli bojům o záchranu, museli v zápase proti Rusku bezpodmínečně zvítězit v základní hrací době, a to se jim opravdu podařilo! Výběr trenéra Miroslava Přerosta po nejlepším výkonu na turnaji zdolal sbornou 4:1, ve skupině B obsadil druhou příčku a v pátek od 23 hodin SEČ si zahraje v Montrealu čtvrtfinále proti Slovensku.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Patrik Zdráhal (vpravo) se raduje z gólu proti Rusku se spoluhráči Dominikem Mašínem (uprostřed) a Janem Štenclem.

Článek
Fotogalerie

Poté, co Švýcaři neuspěli proti Švédům (1:5), byli čeští mladíci pod velkým tlakem, ale poradili si na jedničku. Odčinili předchozí nevydařená vystoupení, v duelu proti sborné byli lepším mužstvem a zaslouženě se radovali z veledůležité výhry, která jim zajistila účast v play off.

Trenéři provedli v sestavě oproti poslednímu zápasu s Dány jednu zásadní změnu. Místo Vítka Vaněčka dostal v brance přednost Miroslav Svoboda, což se ukázalo jako skvělý tah. Svoboda působil během celého střetnutí velmi jistým dojmem a v klíčových okamžicích svůj tým podržel.

Rusové začali v Air Canada Centre slibně. Hned po několika sekundách hry si elitní formace sborné vytvořila velkou šanci. Lešenko v přečíslení dva na jednoho předložil puk Barbašjovovi, kterému ale střela nesedla podle představ. Svěřenci trenéra Valerije Bragina v tu chvíli určitě nečekali, že to byla jejich jediná vážnější příležitost v první třetině!

Češi se začali postupem času čím dál více osmělovat, výborně bruslili a bránili. Soupeře v úvodní dvacetiminutovce přestříleli v poměru 12:3! Zaslouženého gólu se čeští mladíci dočkali ve 12. minutě. Pastrňák parádní zadovkou naservíroval puk Zdráhalovi, který zblízka trefil přesně.

Zaskočení Rusové se nemohli dostat do tempa a brzy mohli inkasovat podruhé. Zacha uvolnil Kubalíka, který v přečíslení dva na jednoho zvolil místo přihrávky střelu, jenže v rozhodující chvíli kotouč minul. V závěru mohl rozradostnit českou střídačku ještě Pastrňák, Judin ho ale výtečným obranným zákrokem nepustil k zakončení ani přihrávce.

Zacha navýšil náskok, Svoboda kryl trestné stílení

Čechům se povedl i nástup do druhé třetiny, Kubalík však po bleskovém pasu Zachy smolně promáchl. Přesto se Přerostovi svěřenci druhého zásahu nakonec dočkali. V Čechách zbývalo jen několik sekund do Novoročního přípitku, když Pastrňák našel najíždějícího Zachu a ten z mezikruží zvýšil vedení na 2:0. První kritická chvíle pro národní tým přišla v polovině duelu. Po jedné z mála chyb se na řítil na branku Barbašjov, Ščotka jej zastavil jen za cenu faulu a rozhodčí nařídili trestné střílení. Barbašjov se rozjel proti Svobodovi, který ovšem jeho záměr přečetl a střelu zneškodnil.

Pakliže se dalo Čechům něco v zápase vytknout, byla to hra v oslabení. Vůbec první přesilovku v utkání Rusové dokázali využít. Po hrubé chybě uháněli Barbašjov s Lešenkem sami na Svobodu. Vyměnili si puk a první jmenovaný do odkryté klece pohodlně skóroval. Vyrovnání měl záhy na holi Mamin, vynikající Svoboda ale puk za svá záda nepustil.

Zdráhal tým uklidnil, Kaše postup zpečetil

Úvod závěrečné části byl pořádně napínavý. Během krátké chvíle zvonily tyče na obou stranách. Nejprve ji orazítkoval po dobrém napadání z dorážky Zdráhal, vzápětí ji rozezvučel pěknou ranou i Rus Tolčinskij.

A pak to přišlo. Ve 43. minutě vyrazil Svoboda nepříjemný pokus od modré, z protiútoku našel Pastrňák číhajícího Zdráhala, který v samostatném úniku střelou na vyrážečku rozvlnil síť. Rusové se snažili duel ještě zkorigovat, měli výhodu dvou přesilovek, jenže Češi sehráli oslabení tentokrát na jedničku. V závěru to sborná zkusila ještě bez brankáře. Ondřej Kaše však do prázdné klece zpečetil postup Česka do čtvrtfinále.

MS hokejistů do 20 let - skupina B (Toronto):
Rusko - Česko 1:4 (0:1, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 12. Zdráhal (Pastrňák, Košťálek), 25. Zacha (Pastrňák, Košťálek), 43. Zdráhal (Pastrňák, Mašín), 60. O. Kaše (Vrána, Kämpf) - 36. Barbašjov (Lešenko). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Wehrli (Švýc.) - Browne (Kan.), Pesonen (Fin.). Vyloučení: 3:1. Využití: 0:1. Diváci: 12 566.
Česko: Svoboda - Klok, Němeček, Štencel, Mašín, Košťálek, Ščotka, Baránek - Vrána, Kämpf, O. Kaše - Pastrňák, D. Kaše, Zdráhal - Mandát, Zacha, D. Kubalík - Gorčík, Marek Růžička, Voženílek. Trenéři: Miroslav Přerost, Jiří Juřík a Pavel Trnka.
Konečná tabulka:
1.Švédsko4400018:612
2.Česko4110212:145
3.Rusko4110213:95
4.Dánsko4012110:154
5.Švýcarsko410129:184
Další program šampionátu:
Pátek 2. ledna:
O udržení - 1. zápas:
17:00 Švýcarsko - Německo (Toronto)
Čtvrtfinále:
19:00 USA - Rusko (Montreal)
21:00 Švédsko - Finsko (Toronto)
23:00 Česko - Slovensko (Montreal)
Sobota 3. ledna:
2:00 Kanada - Dánsko (Toronto).
Porazí čeští hokejisté ve čtvrtfinále juniorského MS tým Slovenska?
Ano
84,2 %
Ne
15,8 %
Celkem hlasovalo 46118 čtenářů.

Reklama

Související témata: