Hlavní obsah

Do kin půjde animovaný film o Naganu. Jak se vám líbí postavička Jágra?

Jan Škvor, Kateřina Machová/Marika KonárkováSport.cz

O senzačním triumfu hokejové reprezentace na olympiádě v Naganu už byla natočena opera, teď se chystá i celovečerní animovaný film s názvem Nagano - zrození hrdinů. Premiéru v kinech má mít v roce 2018, tedy dvacet let po největším úspěchu českého hokeje.

Jak se rodí animovaný film Nagano - zrození hrdinů.Video: Kateřina Machová/Marika Konárková, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Upoutávka k připravovanému filmu Nagano - zrození hrdinů.

Snímek, na kterém jeho autoři pracují už rok a půl a má rozpočet 67 miliónů korun, chce s vtipem a humornou nadsázkou vylíčit trnitou cestu Čechů za olympijským zlatem. „Ale celý příběh nebude jen o Naganu, začneme u největší tragédie českého hokeje, tedy drtivé prohry s Němci 1:7 na Světovém poháru 1996," řekl producent a režisér Pavel Sadílek. Právě tato událost ovlivní soukromý život malého chlapce, jehož příběh je druhou linií filmu.

Scénářem byl pověřen Petr Kolečko, jenž se v minulosti jako spoluautor podílel na úspěšných seriálech Okresní přebor a Čtvrtá hvězda. Ve filmu nebudou vystupovat všechny postavičky českých hráčů z Nagana, o Jaromíra Jágra ale diváci nepřijdou. „S jeho figurkou byl trochu problém, zjistili jsme totiž, že má kratší ruce a naopak těžší hlavu, než by měl mít," usmál se Sadílek.

Ambasadory filmu Dejdar se Šlégrem

Ambasadory projektu se stali herec Martin Dejdar, který bude dabovat obránce Petra Svobodu, jehož vítěznou trefou ve finále s Ruskem film skončí, a Jiří Šlégr, autor semifinálového gólu s Kanadou. „Nagano si film zaslouží, byla to velká událost pro všechny v republice. Četl už jsem scénář filmu a hodně mě oslovil. Příběh je krásný, taková srdeční záležitost. Věřím, že se bude líbit i lidem," přeje si Šlégr.

„Jsem hokejový nadšenec, a když mi nabídli namlouvat Petra Svobodu, velmi rád jsem to přijal. Nagano je nezapomenutelným zážitkem a já sám jsem ho intenzivně prožíval. Pamatuju si, jak jsem třináct hodin čekal s davem na Staromáku, až se kluci vrátí," prohlásil Dejdar.

„Natočit tento film je fantastický nápad, je na čase si po dvaceti letech náš úspěch připomenout. Třeba i tenhle animovaný snímek pomůže k tomu, že se v budoucnosti natočí o Naganu i klasický film," uzavírá Šlégr.

Líbí se Vám animovaná postavička Jaromíra Jágra?
Ano
23,4 %
Ne
76,6 %
Celkem hlasovalo 19339 čtenářů.

Reklama

Související témata: