Hlavní obsah

Česko - Rusko 1:2 SNČeská hokejová dvacítka bere na úvod MS bod. Rusům podlehla až po nájezdech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
34. Špaček 1 : 0
50. Lauta 1 : 1
65. Lazarev (rozhodující nájezd) 1 : 2
Záznam online reportáže

Praha/Helsinky
Aktualizováno

Česká hokejová dvacítka si na úvod juniorského světového šampionátu ve finských Helsinkách připsala bod. Proti úřadujícím vicemistrům světa této kategorie Rusům sice ještě ve třetí třetině vedla po gólu Špačka z trestného střílení, sborná ale skóre otočila a po velké bitvě vyhrála 2:1 po samostatných nájezdech. Další utkání čeká svěřence trenéra Jakuba Petra v pondělí proti Slovensku.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Útočník české hokejové dvacítky Michael Špaček překonává z trestného střílení ruského gólmana Georgijeva.

Článek
Fotogalerie

Zahajovací zápas juniorského šampionátu nabídl zejména v první třetině hodně opatrný hokej. Oba týmy se především chtěly vyvarovat zbytečných chyb, a tak více než deset tisíc diváků v helsinské Hartwall Areně mnoho šancí nevidělo.

Češi za svým soupeřem nezaostávali v pohybu, po deseti minutách ale musel jejich kouč Jakub Petr řešit první komplikaci. Za vražení na hrazení dostal trest na pět minut a do konce utkání Zbořil, a tak trenéři museli točit jen šest obránců. První oslabení český tým přečkal, Rusové si přesilovku museli zkrátit po faulu Bojkova.

Přesto to byla sborná, kdo byl nebezpečnější. V 17. minutě po parádní kombinaci Rusů zívala odkrytá branka na Polunina, ten ji ale trestuhodně přestřelil. Po první změně stran pak měl gólman Vítek Vaněček štěstí, neboť Kraskovskij po otočce trefil horní tyčku.

V nájezdech trojlístek Čechů neuspěl

V polovině základní hrací doby se začali probouzet i Češi. Při jejich první hře v početní převaze překonal brankáře Georgijeva dělovkou na bližší tyč Michael Špaček, jenže rozhodčí gól kvůli postavení Kašeho v brankovišti správně neuznali.

Hned o minutu později byl Špaček u dalšího důležitého momentu. Po špatném střídání Rusů upaloval sám na Giorgijeva, v úniku byl seknut hokejkou a následovalo trestné střílení. Při něm si útočník Red Deer Rebels navedl puk na forhend, aby ho následně poslal přesně nad gólmanovu lapačku.

Ve třetím dějství Rusové v honbě za vyrovnání stupňovali tlak a v 50. minutě důrazný Lauta z hranice brankoviště procpal puk za Vaněčka. Ten v samém závěru základní hrací doby podržel svůj tým dvěma pohotovými zákroky, a protože se nerozhodlo ani v prodloužení, přišly na řadu samostatné nájezdy. V nich na české straně neuspěli Lakatoš, Chlapík ani Kaše, a tak sborné stačil jediný proměněný pokus Lazareva.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Helsinkách:
Skupina B:
ČR - Rusko 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 34. Špaček z trestného střílení - 50. Lauta (Fazlejev, Dergačov), rozhodující sam. nájezd Lazarev. Rozhodčí: Fonselius (Fin.), Piechaczek (Něm.) - Chartrand-Piche (Kan.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 1:3, navíc Zbořil (ČR) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 10 106.
Česko: Vaněček - Sklenička, Mašín, Zbořil, Ščotka, Rašner, Hronek, Mikliš - Zacha, Špaček, Smejkal - F. Chlapík, Lakatoš, D. Kaše - Stránský, Veselý, Tomášek - Voženílek, Ordoš, Šoustal. Trenéři: Jakub Petr a Petr Svoboda.
Finsko - Bělorusko 6:0 (0:0, 1:0, 5:0)
Branky a nahrávky: 38. Puljujärvi (Aho), 42. Laine (Puljujärvi, Juolevi), 46. Niku (Siikonen, Björkqvist), 48. Puljujärvi (Juolevi, Aho), 54. Repo (Saarela), 60. Rantanen (Aho, Mikkola). Rozhodčí: Konc (SR), Sylvain (Kan.) - Hribar (Slovin.), Jensen (Dán.). Vyloučení: 4:9. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 12.222.
Skupina A:
Švýcarsko - Švédsko 3:8 (1:3, 1:3, 1:2)
Branky a nahrávky: 18. Kessler (Malgin, Glauser), 28. Rod (Harlacher, Malgin), 52. Kessler - 2. W. Nylander (A. Nylander, Timashov), 11. Lindblom (Holmström, Kempe), 20. Timashov (A. Nylander), 22. Timashov (Pettersson, Carlsson), 25. Asplund (Carlsson, Pettersson), 33. Forsbacka Karlsson (Lagesson), 43. Larsson (A. Nylander, Holmström), 57. Ollas Mattsson (Pettersson). Rozhodčí: Vyloučení: 5:5, navíc Heldner, Egli (oba Švýc.) oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 5600.
USA - Kanada 4:2 (0:0, 1:1, 3:1)
Branky a nahrávky: 37. White (Milano, Dvorak), 48. Werenski (Matthews, Tkachuk), 57. Belpedio (Borgen, White), 58. Matthews (Werenski, Tkachuk) - 26. Barzal (Chartier, Gauthier), 51. Strome (Marner, Dermott). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Rantala - Sormunen (oba Fin.), Otmachov (Rus.). Vyloučení: 1:2, navíc DeBrincat (USA) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 6112.

Reklama