Hlavní obsah

Dresy českého týmu pro SP odhaleny! Roli hrály i negativní reakce Moravanů a Slezanů

Praha

Původně počítali s tím, že při zářijovém Světovém poháru budou čeští hokejisté nosit na dresu malý státní znak, tedy pouze dvouocasého lva. Od této myšlenky ale nakonec zástupci Českého svazu ledního hokeje upustili, a tak národní tým bude stejně jako v zápasech mistrovství světa nebo Euro Hockey Tour oblékat dresy s velkým státním znakem s dvouocasým lvem jako symbolem Čech a dvěma orlicemi reprezentujícími Moravu a Slezsko.

Foto: www.cslh.cz

David Krejčí (vlevo) a Tomáš Plekanec v dresech české hokejové reprezentace pro Světový pohár.

Článek
Fotogalerie

„Výklad zákona není úplně jednotný. Naše právní strana říká, že malý státní znak použít můžeme, kdežto například někdo z výboru pro heraldiku se zmínil, že pro reprezentace jde použít výhradně velký státní znak," prohlásil dnes manažer české reprezentace pro Světový pohár Jan Černý.

„Samozřejmě se nechceme pouštět do polemiky s vládou nebo senátem. Navíc jsme zaregistrovali reakce lidí hlavně z Moravy a Slezska, které nebyly úplně pozitivní," vypočítává Černý důvody, proč nakonec dostal přednost velký státní znak.

Větší podíl modré barvy

Novinkou u českých dresů pro Světový pohár je i větší podíl modré barvy u bílého i červeného dresu. Modrá se objeví nejen na stulpnách, ale i na rukávech.

„Provést změnu státního znaku na dresu nebylo úplně jednoduché. Ale bylo to ve fázi, kdy se jednalo o elektronické náhledy dresů, možná o první vyrobené vzorky. Zastavili jsme to tedy ještě včas," řekl Černý, podle něhož ale v budoucnu k úpravě státního znaku na dresech stejně dojde.

„Jednoznačné se k tomu kloníme. Uděláme určitou podobu státního znaku, tak jak to má třeba fotbalová reprezentace," uzavírá manažer.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články