Hlavní obsah

Češi jsou ve všem nejhorší, zní ze zámoří tři týdny před Světovým pohárem

Praha

Už jen třiadvacet dnů zbývá do začátku letošního hokejového vrcholu. V sobotu 17. září odstartuje Světový pohár v Torontu a český tým se pustí do boje s velmocemi. Velké šance se mu rozhodně neprorokují.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Reprezentační trenér Josef Jandač.

Článek

„Když se kouknu zpětně, tak nám vždycky svědčila role outsidera," tvrdil generální manažer reprezentace Martin Ručinský, který jako hráč zažil Kanadský pohár v roce 1991 a i první dva ročníky Světového poháru v letech 1996 a 2004.

„Před dvaceti lety jsme byli pasováni na favorita a dopadlo to naprostou katastrofou. My umíme spíš překvapit, když s námi nikdo nepočítá. Jako v roce 2004, kdy jsme v semifinále s Kanadou prohráli až v prodloužení."

Nepočítá, je ale ještě hodně slabé slovo. V zámoří se o týmu, který pro Světový pohár sestavili čeští trenéři, hovoří jako o mužstvu víceméně do počtu, jež nevyniká žádnou extra předností a disponuje ultra slabou obranou.

V Česku se sice mluví o silné trojici gólmanů Petr Mrázek, Michal Neuvirth, Ondřej Pavelec, ale zámoří to vidí jinak. V brankářském žebříčku osmi celků, který sestavili redaktoři NHL.com, jsou Češi poslední. Před nimi se umístila i slepená mužstva Evropy a Severní Ameriky, zatímco na špici trůní kanadští a američtí gólmani.

Češi mají nejhorší beky i útočníky, myslí si v zámoří

„V bráně jsme nejsilnější," říkal přesto Ručinský. „Mrázek a Neuvirth měli výbornou sezónu. Já doufám, že jeden z nich nás určitě podrží a dostane co nejdál," přál si v rozhovoru pro NHL nejlepší český brankář v historii Dominik Hašek.

V Kanadě však jeho optimismus ohledně týmu vedeného Josefem Jandačem rozhodně nesdílejí. O defenzivě už řeč byla: podle ankety NHL mají nejhorší beky Češi, nejlepší Švédové.

Moc nebezpečí prý nebude hrozit ani od českých útočníků, kteří skončili také poslední. Česko má ze zúčastněných mužstev prý i nejhorší přesilovky. Jen v oslabeních se o poslední příčku dělí s mladým severoamerickým výběrem...

„Že nám někdo nedává šanci, nám může být jedno, my na tom ledě musíme nechat všechno," odmítal útočník Jakub Voráček prognózy, které dělají z českých hokejistů pomalu neschopné chudáky.

„Kanada vyhrála dvě poslední mistrovství světa ve velkém stylu. Hrajeme proti ní ale jen jeden zápas a v něm se může stát cokoli," řekl Ručinský.

Jak dopadne česká hokejová reprezentace na Světovém poháru?
Nepostoupí ze skupiny
50,8 %
Postoupí ze skupiny do semifinále
28,3 %
Probojují se do finále, ale na vítězství nedosáhnou
3,1 %
Světový pohár vyhrají
17,8 %
Celkem hlasovalo 28396 čtenářů.

Reklama

Související témata: