Hlavní obsah

Světový pohár v Mekce hokeje. Půjde o turnaj srovnatelný s olympiádou, tvrdí Polák

Praha

V Torontu žije, poslední dvě sezóny za Maple Leafs nastupoval, a přestože byl v průběhu uplynulého ročníku NHL vyměněn do San Jose, v létě podepsal s klubem z nejlidnatějšího města Kanady nový roční kontrakt. Český reprezentační obránce Roman Polák je proto nadšený, že se Světový pohár uskuteční právě v Torontu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Polák na srazu hokejové reprezentace před Světovým pohárem v pražském hotelu Hilton.

Článek

„O to je to pro mě lehčí a příjemnější. Je jenom dobře, že se hraje v Torontu, které je Mekkou hokeje. Lidi ho tam milují, je pro ně sportem číslo jedna. Už když jsem na konci léta z města odjížděl, bylo na každém kroku cítit, jak lidi mají o Světový pohár zájem," vypráví třicetiletý obránce, který v NHL odehrál přes 600 zápasů.

„Půjde o prestižní turnaj a všichni tak k tomu přistupují. Klidně bych ho přirovnal k olympiádě," myslí si Polák, který olympijské hry zažil v roce 2010 ve Vancouveru. Naposledy dres národního týmu oblékl na mistrovství světa 2014 v běloruském Minsku, jenže to mělo jen epizodní trvání.

Polák si totiž hned v prvním zápase turnaje se Slovenskem poranil rameno a turnaj pro něj rychle skončil. „Na to už jsem dávno zapomněl, kdybyste mi to teď nepřipomenul," rozesmál se obránce praktikující důraznou hru. Tedy podobný styl, který má v krvi i Radko Gudas.

Češi a outsider? Na tuto roli je zvyklý z Toronta

A Poláka mrzí, že se obránce Philadelphie musel kvůli poraněnému zápěstí ze Světového poháru omluvit. „Škoda, ve dvou se to lépe táhne. Radko je významná osobnost, která nám určitě bude chybět. Ostatní to musejí vzít za něho a myslím, že se s tím popereme," věří ostravský rodák.

Na papírové prognózy zámořských novinářů, kteří Čechy vidí jako outsidera turnaje, Polák vůbec nehledí. „Takhle na to vůbec nekoukám. Navíc jsem na roli outsidera zvyklý, protože Toronto je vždycky podceňované. Je začátek sezóny, všichni máme stejnou startovací lajnu," přesvědčuje.

Kvůli Světovému poháru musel upravit letní přípravu, která byla už tak kratší, jelikož se San Jose došel až do finále play off NHL. „Času bylo málo, moc jsem odpočívat nemohl. Ale hrát finále Stanley Cupu je pěkná zkušenost, která se jen tak někomu nepodaří. Jenom to mohlo dopadnout trochu lépe," mrzí Poláka prohra s Pittsburghem.

Reklama

Související témata:
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko