Hlavní obsah

Dokonalý test na SP, české hokejisty čeká v Petrohradu užší led. Frolík je rád

Martin Kézr (Petrohrad)Právo

V Praze trénovali tři dny na klasickém kluzišti, jenže v Petrohradu na české hokejisty dnes večer od 18.30 h při prvním ze tří zápasových testů před Světovým pohárem čeká užší ledová plocha zámořských rozměrů. Okusit ji poprvé a naposledy před utkáním mohli až během dopoledního rozbruslení, které trvalo 50 minut.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Reprezentanti Michael Frolík a Ondřej Pavelec.

Článek

„V Praze to bylo větší, jsem rád, že si to už tady můžeme zkusit na tom menším hřišti, které nás čeká pak i na turnaji v Torontu," tvrdí útočník Michal Frolík působící v Calgary. „Už spoustu let hraju na užším ledě, docela mi to přirostlo k srdci. Na vše sice máte méně času, ale hraje se to celé dost přímočaře a všechno cpe do brány. Já navíc věřím, že moje role tady je přece jen výraznější než v klubu. Pro mě je reprezentace vždycky svátek," vykládal 28letý Frolík, jenž se dostal do Ruska teprve podruhé v životě.

„Poprvé jsem tady byl během výluky NHL v sezóně 2012/13, kdy jsme s repre hráli před Vánocemi turnaj v Moskvě a teď si přidám Petrohrad. Město vypadá pěkně, ale nejsme tu turisti, takže se soustředíme na to, jak zvládnout zápas. Rusové budou mít určitě velký nástup, budou se chtít předvést. Musíme hrát jednoduše, rychle střídat, ale bez přehnaného respektu, takže i jít po nich, dobře napadat. Během přípravy jsme si toho řekli hodně, ale chceme hrát trochu podobným stylem, jaký drtivá většina z nás zná z NHL."

Předpokládaná sestava Česka:
Mrázek - Polák, Kempný, Šustr, Nakládal, Z. Michálek, Jordán - J. Voráček, Plekanec, Birner - Palát, Hanzal, Pastrňák - Hemský, Faksa, Frolík - Jaškin, Sobotka, M. Michálek.

Čtyřiadvacetiletého gólmana Petra Mrázka čeká teprve druhý start v reprezentaci, při premiéře na MS 2012 odchytal ve Stockholmu jen závěrečných deset minut s Německem. „Těším se hodně, bude to pro mě něco úplně nového. Stojíme na začátku sezóny a člověk se do toho musí dostat, ale věřím, že dokážu zachytat tak, abych dal týmu naději na výhru. Rusové mají plno hvězd, nemohu se zaměřit na dva, nebo tři hráče. Nechci inkasovat od žádného," uvažoval gólman Detroitu, jenž podle záměru trenérů svede boj o post české jedničky s Neuvirthem.

„Stanovili jsme nějakou strategii nasazování brankářů a po těch dvou zápasech se rozhodneme, jak s nimi dál," řekl Josef Jandač, jenž sestavu nechává ve stejné podobě už od prvního tréninku. „Zatím jsme to nějak složili a uvidíme, jak mančaft bude naostro fungovat na ledě," doplnil. Do hry tak dnes podle očekávání nezasáhnou Kundrátek v pozici až sedmého obránce a nastoupit nemůže ani útočník Červenka, který si až do neděle musí plnit klubové povinnosti ve švýcarském Fribourgu.

Zápas v Rusku berou trenéři hlavně jako test schopností svého týmu a soupeřem, který roli kapitána přidělil Ovečkinovi, se příliš nezabývají. „Sborná poskládala všechny své hvězdy, ale my si chceme vyzkoušet určité věci, jestli si kluci sedli v pětkách. Už v Praze jsme projeli systém, aby všichni chápali, o co nám jde. Nažhavení je z mužstva cítit, těsně před utkáním zkusíme hráče bojovně naladit a nezahltit taktikou," uvažoval asistent kouče Jaroslav Špaček.

„Kluci z NHL začínají o měsíc dřív, než jsou zvyklí, ale určitě taky uvítají, že už chytneme zápasové tempo. Dosud jsme si všechno ukazovali jen na papíře či na plátně, teď už získáme přímou zkušenost z ledu," mínil Špaček.

Reklama

Související témata: