Hlavní obsah

Trenér Hadamczik hledá sestavu

MLADÁ BOLESLAV

Už druhý týden se hokejová reprezentace připravuje v Mladé Boleslavi na světový šampionát. V úterý před polednem se tam pod taktovkou kouče Hadamczika prohánělo 24 hráčů v barevně rozlišených tréninkových dresech. "Zatím trpělivě skládáme tým, budujeme formace a hledáme sestavu. Jsme stále vlastně na začátku výstavby mužstva pro květnový šampionát v Lotyšsku," prozradil Právu Alois Hadamczik při pohledu na led.

Článek

V šedivém trénovalo brankářské trio Hnilička, Svoboda, Mensator, v modrém byli obránci Hejda, Hunkes, doplňující útok Hlaváč, Burger, Irgl a v červeném trénovali Kutlák s Richtrem a před nimi Kudrna, Hubáček, Peterek. Bílé tréninkové dresy měli na sobě beci Philipp a M. Čech společně s formací M. Hořava, A. Padělek, Kracík, černé dostali Blaťák, Marušák a řada Rolínek, Polanský, Hřebejk.

Osamocen ve žlutém byl liberecký obránce Holub, pro nějž to ale bylo loučení s reprezentačním kempem. "Jeho problémy s předloktím neustoupily, takže odjede domů," vysvětlil Hadamczik, proč se liberecký mladík premiéry v národním týmu nedočká.

S Turkem i Dopitou si musí promluvit

S mužstvem dosud není budějovický brankář Turek. "Čekám, až se mi ozve, a společně dořešíme jeho působení v národního týmu. Ve středu bych měl vědět, jak to s ním vypadá," řekl Hadamczik. Pokud se gólman přece jen rozhodne jet na MS, objeví se až na pondělním srazu v Kravařích, kde se reprezentanti budou připravovat celý příští týden.

Jako záložní varianta na post brankáře figuruje znojemský Trvaj. Hadamczik ale také poněkud nečekaně osloví jeho spoluhráče z klubu Dopitu, který sice hned po vyřazení z play-off plánoval dovolenou u moře, ale kouč by rád učinil 37letému útočníkovi reprezentační nabídku ohledně šampionátu v Lotyšsku: "Je to hráč s obrovskými zkušenostmi, klasický vůdce. Do konce týdne si s ním chci promluvit, teprve potom bude jasné, na čem jsme."

Za týden se Slováky

Blíží se i dva mezistátní duely se Slováky, které se uskuteční 19. dubna v Ostravě a o den později v Žilině. "Využijeme stávající kádr, který aktuálně tvoří 8 obránců a 12 útočníků. Hráči budou mít za sebou téměř třítýdenní tréninkové úsilí a chceme, aby se předvedli i v zápasové prověrce, víc zatím mužstvo doplňovat nebudeme," uvedl Hadamczik, jenž tréninky na boleslavském ledě zaměřuje zejména na založení útoku a obrannou činnost: "Pilovali jsme střelbu, už zařazujeme i herní kombinace a vytváříme systém a koncepci hry."

Skoro dvacet posil

Pro národní tým jsou k dispozici zatím jen hokejisté, kterým už klubová sezóna skončila, dalších téměř dvacet je ještě ve hře. "V týmech, které ještě hrají, máme vyhlédnuté určité hráče. Sleduji výkony sparťanů a slávistů ve finále extraligy, kde se mi líbí zejména Hlinka a Vlasák. Uvažuji také o dalších hokejistech z evropských lig, jako jsou Tenkrát, Ujčík, Ševc a Marha," naznačil kouč.

V hlavě už nosí i seznam 12 možných posil z klubů NHL, které neprojdou do play-off. "Pozorně sleduji výkonnost adeptů nejen v zámoří, ale také v Evropě, prostě hledáme vhodné typy a ty pak půjdou v přípravě dál. Jediným kritériem pro nominaci bude zdravotní stav a výkonnost," vyhlásil Hadamczik.

Nominace reprezentace na soustředění v Mladé Boleslavi (10.-13. dubna):
Brankáři: Milan Hnilička (Liberec), Lukáš Mensator (Karlovy Vary), Adam Svoboda (Timra/Švédsko),
obránci: Martin Richter, Jan Holub (oba Liberec), Miroslav Blaťák (Zlín), Radek Philipp (Vítkovice), Jiří Hunkes (Třinec), Zdeněk Kutlák (České Budějovice), Jiří Marušák (Petrohrad/Rusko), Martin Čech (Ufa/Rusko), Jan Hejda (Chimik MO/Rusko),
útočníci: Zbyněk Irgl, Jiří Burger, Petr Hubáček (všichni Vítkovice), Jaroslav Kudrna, Jan Peterek, Jiří Polanský (všichni Třinec), Aleš Padělek, Jaroslav Kracík (oba Plzeň), Tomáš Rolínek (Pardubice), Štěpán Hřebejk (České Budějovice), Jan Hlaváč (Ženeva/Švýcarsko), Miloslav Hořava (MoDo/Švédsko).

Reklama

  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko