Hlavní obsah

Českého gólmana vábí týmy z NHL. Moc by mě to lákalo, tvrdí. V čem je ale problém?

Jan ŠkvorSport.cz

V základní části Kontinentální hokejové ligy se nenašel jiný gólman, který by se pyšnil lepší úspěšností zákroků. Gólman Čeljabinsku Pavel Francouz ve své druhé sezóně v Rusku podával tak spolehlivé výkony, že si ho všimli i za oceánem a hned několik týmů NHL začalo sondovat situaci, jestli by neexistovala šance, jak šestadvacetiletého plzeňského rodáka, jenž nebyl v NHL draftován, ulovit. Navzdory jeho ještě rok platnému kontraktu s Traktorem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gólman Pavel Francouz na tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

Je to reálné?

Právě proto, že mám v Čeljabinsku platnou smlouvu ještě na příští sezónu, to je určitě nereálné. I generální manažer Traktoru se už nechal slyšet, že o mě nechtějí přijít. Proto o NHL ani nepřemýšlím.

Lákala by vás ale moc, že?

Samozřejmě, že by mě moc lákala.

Neuvažujete tedy nad tím, že byste si s vedením Traktoru promluvil?

Myslím, že by to nepomohlo, opravdu tam žádná možnost není.

S Čeljabinskem jste letos vypadli v prvním kole play off s Astanou. Převažovala v klubu spokojenost, že jste se dostali do vyřazovacích bojů, nebo spíš zklamání, že přes Barys se dalo přejít dál?

Dvakrát jásat z vyřazení v osmifinále nemůžeme, žádnou ostudu jsme ale na druhou stranu taky neudělali. Takže celkově to neurazí ani nenadchne. S Astanou to většinou byly hodně vyrovnané zápasy, rozhodovaly v nich maličkosti a bohužel se to přiklonilo na stranu soupeře.

Z osobního pohledu ale musíte být spokojený, ne?

Oproti minulé sezóně mi drželo zdraví a byl jsem rád, že po základní části, v níž jsme se v bráně točili s Děmčenkem, jsem od trenéra dostal důvěru na play off právě já. To mě potěšilo.

Už jste si během dvou let strávených v Čeljabinsku na Rusko zvykl?

Rusko je pořád Rusko. Už mi to ale nepřijde nějak divný. Mám tam dobrý byt i zázemí, stadión je tam pěkný. I ve městě jsou různé možnosti kulturního vyžití, určitě jsou i horší města. Takže celkově jsem spokojený.

Co jste během necelých tří týdnů od skončení klubové sezóny do připojení se k národnímu týmu připravujícímu se na MS dělal?

Dal jsem si deset dní volno, potřeboval jsem trochu zregenerovat a vyléčit menší šrámy. Poslední dny už jsem ale chodil na led s klukama z Litvínova.

Loni jste v Moskvě zažil svůj premiérový šampionát, už se vám hlavou honí myšlenky, že byste si to letos rád zopakoval?

Nepřemýšlím nad tím, protože je spousta faktorů, které nemohu ovlivnit. Soustředím se sám na sebe.

Trenér reprezentace Josef Jandač však po únorových Švédských hrách, které vám osobně vyšly na výbornou, prohlásil, že k nominaci na MS máte velmi blízko...

Člověka potěší, když ho někdo pochválí za odvedenou práci. Na druhou stranu to beru s velkou nadsázkou, protože to bylo řečeno v únoru a mistrovství je až v květnu. Nepřikládám tedy tomu žádnou velkou hodnotu, všichni startujeme ze stejné pozice.

Očekáváte, že s blížícím se startem šampionátu bude mezi gólmany cítit větší rivalita?

Loni třeba atmosféra nehoustla vůbec, tak doufám, že to bude probíhat v takové atmosféře i nyní a žádné rozbroje nebudou.

Zatímco loni ale jeli na MS všichni tři gólmani z Evropy, letos můžou být k dispozici z NHL Petr Mrázek či Michal Neuvirth. Nemohlo by to vztahy narušit?

Nemyslím si to. Petra Mrázka pořádně neznám, ale podle mě je to normální kluk. Rádi bychom ho vzali do party, mohlo by nám to klapat i s ním. Na sto procent to samozřejmě říct nemůžu, ale věřím tomu.

I s vědomím toho, že v Moskvě jste se o zápasy dělili s Dominikem Furchem, zatímco teď by Mrázek mohl být jedničkou?

Když budu mluvit za sebe, tak určitě. Do nároďáku jdu s tím, že jsem připravený úplně na všechno. Přesně jako loni, kdy jsem se zázrakem dostal na mistrovství a letos se to třeba nemusí povést. Ale udělám všechno pro to, abych do Paříže jel.

Navštívil jste ji už někdy?

Několikrát. Paříž je nádherné město, vždycky se mi v ní líbilo. Ale teď bych tam jel hrát hokej, na ukojení turistických chutí je dost času po sezóně.

Reklama

Související témata: