Hlavní obsah

Není mi čtyřicet, ale nikdy nevíte, chce si Červenka užít reprezentační dres

Ve Švýcarsku ožehavý úkol splnil, Roman Červenka se s Fribourgem zachránil v nejvyšší soutěži. Teď bude bojovat v hokejovém dresu reprezentace, v neděli nastoupil do kempu před světovým šampionátem, který začíná 5. května v Paříži a Kolíně nad Rýnem. „Pokud tam budu (mistrovství světa), chci si užít každý zápas, každou akci na nároďáku. Nikdy nevíte, kdy to bude naposledy. Pořád mi není čtyřicet, nějakou dobu můžu hrát, ale je potřeba si to užít a odevzdat maximum,“ říká jedenatřicetiletý mistr světa z roku 2010.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Roman Červenka přichází na sraz hokejové reprezentace.

Článek

Ve Švýcarsku vše dobře dopadlo, oddychl jste si?

Jsem rád, že se to neprotahovalo. Od začátku jsme měli zbytečnou ztrátu, byly to dva kroky dopředu, tři zpátky. Když to vypadalo, že by play off mohlo jít, tak jsme zase třeba dvakrát prohráli. Celý rok nahoru dolu, ale je příjemný končit sezónu, když se vyhraje poslední zápas.

Byl to pro vás stres?

Ne, věřil jsem nám. Neměli jsme špatný tým, bohužel se s ním od začátku špatně naložilo. Já vyloženě stres neměl, v rámci možností se to nějak povedlo.

Jak hodnotíte rok ve Švýcarsku?

Dobrý, něco nového. Užil jsem si to. Byly chvíle, kdy mi vadilo umístění v tabulce. Doufám, že příští rok bude jiný, potenciál týmu je úplně někde jinde.

Prodloužil jste smlouvu v klubu, měl jste i jiné nabídky?

Nebudu lhát, chvíli jsem to řešil, byly i jiné nabídky, ale po životní stránce jsem ve Švýcarsku s rodinou spokojený a vize, že hokej bude příští rok lepší, tomu věřím.

Jaké byly ty další možnosti?

Návrat domů jen lehounce, spíš se řešil Omsk, NHL tam nebyla. Omsk jsem nevzal kvůli rodině, ve Švýcarsku si užívám každý den.

Teď je před vámi reprezentace...

Počítal jsem s tím, pokud bude zájem. I proto jsem chtěl, aby sezóna ve Švýcarsku co nejdřív skončila a mohl jsem se připravit na konec sezóny. Pár dní jsem si teď odpočinul od každodenního režimu. Cítím se dobře, celý rok jsem se tak cítil, ale tady budou zase jiný role, jiný ice time. Nejde o individuální stránku, ale aby se udělal dobrý tým, parta a co nejlepší výsledek.

Máte v hlavě, že byste mohl být v útoku s Michalem Birnerem jako ve Švýcarsku?

Těžko říct. Člověk je na nějaké věci zvyklý, ale tohle nechám na trenérech. Záleží, kolik přijede kluků z NHL. Do tohoto se nechci vůbec pouštět.

Před vámi je mistrovství světa, jak se díváte na olympiádu, když NHL zakázala hráčům startovat v Koreji?

Na jednu stranu je to škoda, myslím, že to je akce, kde by měli být ti nejlepší. Uvidíme, jestli se třeba něco nezmění. Když bude o mě zájem, strašně rád se takové akce zúčastním. Pro hráče z Evropy to je šance udělat nějaký výsledek. Pořád je to olympiáda, každý by z ní chtěl medaili.

Reklama

Související témata: