Hlavní obsah

Zaskočili jste mě, odmlčel se jubilant Kovář. Sedm let starou vzpomínku ale bryskně vylovil

Praha

Až ve středu večer vyjede na led ve švédském Örebro k souboji s domácím výběrem Tří korunek, nepůjde pro českého hokejového útočníka Jana Kováře o běžný zápas. Naopak! Sedmadvacetiletého centra čeká jubilejní sté vystoupení za seniorský národní tým.

Jan Kovář má před sebou stý zápas za hokejovou reprezentaciVideo: Sport.cz

 
Článek

„Jsem strašně rád, že v národním týmu můžu působit. Hrozně si toho vážím, ale stovka jako taková je jen cifra," říká Kovář, který se v posledních letech vypracoval v jednu z opor reprezentace.

„Na druhou stranu, odehrát sto zápasů za nároďák, to už je docela velké číslo. Dostával jsem šanci už dříve jako mladší hráč z Plzně, díky tomu to tak narostlo," soudí Kovář, který v 99 zápasech za národní tým vstřelil 18 gólů.

Když měl v paměti vylovit svou reprezentační premiéru, chvilku musel přemýšlet. „Ty jo, tak to jste mě zaskočili," odmlčel se na okamžik písecký rodák. Během pár vteřin si ale vzpomněl. „Byl to zápas se Švýcarskem na jejich ledě v Ambri," smál se, když správně vylovil z paměti výhru 3:1 z dubna roku 2010.

V Magnitogorsku je panika

To aktuální situace v ruském Magnitogorsku, v němž působí od roku 2013 a slavil s ním zisk dvou Gagarinových pohárů pro šampióny KHL, už Kovářovi tolik radosti nedělá. Metallurg se v tabulce Východní konference nachází jen těsně nad čarou postupu do play off.

„Po minulé sezóně jsme přišli o hodně kvalitních hráčů a na začátku si to úplně nesedlo, úvod nám nevyšel. Probíhají nějaké výměny, tak uvidíme, jestli se zvedneme," říká Kovář, který už nemůže těžit ze zažité souhry s Danisem Zaripovem a Sergejem Mozjakinem, neboť Zaripov v létě z klubu odešel.

„Byla to určitě velká změna, ale musíme myslet pozitivně. Teď k nám vzali Kokareva, odehráli jsme tři zápasy a myslím, že se trošku zvedáme. Do toho se vyměnil trenér a panika v klubu je. Ta tam ale byla vždy. I ve chvíli, kdy jsme byli v minulosti třeba první a najednou jsme prohráli zápas. Tlak na výsledky je tam velký," přiznává český forvard.

I ze strany majitele klubu Viktora Rašnikova. „Ten sice zatím do kabiny nepřišel, nějaké zprávy od něj ale pochopitelně máme. A úplně pozitivní nejsou," nezastírá Kovář.

Hlavně zůstat pozitivní

Právě od něj jako od jednoho z tahounů týmů se očekává, že mužstvo svými výkony a bodovým přísunem zvedne. Jenže pětinásobný účastník mistrovství světa zatím nezažívá tak povedenou sezónu jak ty předešlé.

„Když je taková krize, vždy by z ní měli pomoci především lídři týmu. Člověk se po nepovedeném zápase vždycky trápí a běží mu v hlavě spousta myšlenek. Důležité je zůstat pozitivní a zlomit to. Doufám, že se nám to podaří," tvrdí Kovář, jenž v 29 zápasech vstřelil šest branek a přidal 13 asistencí.

V reprezentačním dresu by si chtěl na turnaji Karjala zlepšit náladu a přenést si ji pak zpátky do Magnitogorsku. „Doufám, že nám pauza pomůže. Po ní by se navíc měl vrátit do týmu obránce Chris Lee, tak tomu dá snad impulz a nastartujeme dobře druhou polovinu sezóny," přeje si Kovář.

Reklama

Související témata: