Hlavní obsah

Koukal: Nebudu přemýšlet, jestli mi šanci na olympiádu zavře Fin na motorce

Praha

V národním týmu naposledy startoval na loňském světovém šampionátu v Moskvě, od té doby ho pozvánky rok a půl míjely. Až do Channel One Cupu, na kterém si v tomto týdnu může pětatřicetiletý hokejista Petr Koukal říct o svou premiérovou účast na olympijských hrách. „Strašně rád bych se na ně dostal,“ říká útočník Hradce Králové a mistr světa z roku 2010.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Reprezentační útočník Petr Koukal v diskuzi s trenérem hokejového národního týmu Josefem Jandačem.

Článek

Bylo pro vás překvapením, když jste se dozvěděl o svém návratu do reprezentace?

Během léta mi přišel mail, ze kterého jsem se dozvěděl, že jsem v širší olympijské nominaci. Před Karjalou mi pak trenér Jandač volal a ptal se mě, jak jsem na tom, protože mu někteří hráči vypadávali. Tehdy to sice ještě nedopadlo, ale doufal jsem, že teď už by to mohlo vyjít. Každý z nás ví, o co hraje, všichni bychom se na olympiádu rádi dostali. Dřív pro nás, kluky z Evropy, byla zavřená, teď je šance kvůli absenci hráčů z NHL úplně někde jinde.

Zahrál jste si na pěti světových šampionátech, z nichž máte zlato a bronz, třikrát jste vyhrál domácí extraligu. Neříkal jste si už před některou z dřívějších olympiád, že by si na vás trenéři národního týmu mohli vzpomenout?

Nikdy jsem nehrál v NHL, nikdy jsem ani neudělal 100 bodů za sezónu, aby si mě mohli pro olympijskou nominaci všimnout. Věděl jsem, kde jsou mantinely, proto jsem o olympiádě nikdy nepřemýšlel.

To se teď mění. Je boj o Pchjongčchang velká motivace?

Z výběru pro Channel One Cup se s výjimkou Michiho (Zbyňka Michálka) a Špenáta (Martina Erata) na olympiádu nikdo nedostal, proto je to pro nás všechny velká výzva.

Hecoval vás o pět let starší bratr Martin, který jako běžec na lyžích startoval na čtyřech turnajích pod pěti kruhy?

Ani ne, jenom říkal, že kdybych se na olympiádu dostal, třeba by se na mě zajel do Koreje podívat.

Může být vaší výhodou, že Jandač hledá do týmu zkušenější hráče, což je i váš případ?

Vím, že říkal, že teď už není čas na zkoušení. Ale zkušených je nás tu spousta, takže nějakou výhodu moc nemám. Stejně bude záležet na výkonech a jak daný hráč zapadne trenérovi do systému.

Připouštíte si myšlenky, že Channel One Cup je poslední příležitostí, jak Jandače pro olympiádu přesvědčit?

Vůbec ne. Až kolem mě ve středu v zápase projede Fin na motorce, nebudu moct přemýšlet o tom, jestli se mi tím zavřela šance na olympiádu. Být svázaný z toho, že teď jsem nedal nahrávku, a co to znamená, je špatně. Tohle u mě určitě nehrozí.

Souboj s Finy uvidí vyprodaná O2 arena, což jste zažil i před dvěma lety při domácím MS. Vybavují se vám pořád vzpomínky na šampionát v Praze?

Vzpomínky naskočí, hezké ale určitě nejsou, vždyť jsme skončili čtvrtí.

Není pro vás libeňská arena až zakletá? Poslední čtyři zápasy, které jste v ní za národní tým odehrál, nedalo vaše mužstvo jediný gól. Nejprve semifinále MS 2015 s Kanadou, pak následný boj o bronz z USA, v prosinci 2015 zápas Channel One Cupu s Finskem a v květnu 2016 generálka na MS s Kanadou.

Je fakt, že zatím mi ta hala moc úspěchů nepřinesla. Už tady držím dost dlouhou šňůru bez gólu, tak doufám, že se to po Finech zlepší a konečně dáme nějaké góly.

Probleskne vám hlavou ještě sporný moment ze semifinále domácího MS s Kanadou, kdy vám sudí kvůli vašemu údajnému postavení v brankovišti neuznali za nepříznivého stavu 0:2 gól?

Vůbec ne, spíš mi v hlavě bliká zápas o třetí místo s Amerikou. Ten mě bude mrzet ještě hodně dlouho. Asi jako každého.

Reklama