Hlavní obsah

Francouz děkuje ruskému publiku: Úplně jiná písnička než ve Finsku, navíc nám fandili

Moskva

Odchytal zápas, který hokejoví gólmani příliš v lásce nemají. Na Pavla Francouze šlo v pátek proti Kanadě jen čtrnáct střel, o to víc se ale musel na každou z nich koncentrovat, aby byl české hokejové reprezentaci oporou. Sedmadvacetiletý brankář Čeljabinsku to až na jednou nechytatelnou přesilovkovou dělovku Ellisona zvládl, a tak i jeho zásluhou národní tým po dlouhých sedmi a půl letech výběr Javorového listu porazil (4:1).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gólman české hokejové reprezentace Pavel Francouz.

Článek
Fotogalerie

„Bylo to trochu složitější. Ale poslední dobou to tak v reprezentaci bývá. Máte jen pár momentů a je super, když je ustojíte. Musíte se soustředit úplně na každou situaci. Navíc tady bylo vedro, takže jsem v brance nemrznul," usmíval se Francouz, jenž hlavně ve druhé třetině ještě za bezbrankového stavu vytáhl několik skvělých zákroků.

„To kluci v poli hráli dozadu opravdu výborně, zblokovali hrozně moc střel. Zvládli jsme to jako jeden muž," odmítal si připisovat hlavní zásluhy na triumfu.

Kanadu na Channel One Cupu reprezentují výhradně hráči působící v evropských soutěžích, hned devatenáctka z pětadvacetičlenného kádru nastupuje, stejně jako Francouz, v KHL. „Hraju proti nim během sezóny, takže už vím, co od nich čekat. Ti kluci dřív hráli v NHL, kvalitu určitě mají," řekl plzeňský odchovanec.

Výhra potěší, vždyť je to pořád Kanada!

Reprezentanti měli o motivaci postaráno nejen kvůli boji o nominaci pro únorové olympijské hry, ale i kvůli faktu, že Kanadu nároďák naposledy porazil v květnu 2010 na zlatém mistrovství světa. Od té doby následovalo osm proher v základní hrací době.

„Věděli jsme, že už to je hodně dlouho, co jsme je naposledy porazili. Máme je navíc na olympiádě ve skupině, tak jsme se chtěli předvést," přikyvuje Francouz. „I když je to jiná Kanada, než jsme zvyklí, tak výhra samozřejmě potěší. Pořád je to zkrátka Kanada, hokejová velmoc, a je super zjištění, že ji jsme schopni porazit. Pro naši psychiku je to strašně důležité," hlásí mistr extraligy z roku 2015 s Litvínovem.

Francouz si pochvaloval i atmosféru utkání, na které do moskevské Parku legend dorazilo přes deset tisíc fanoušků. „Byla to paráda. V Rusku lidi hokej milují. Nejvíc sice svou sbornou, ale jdou se podívat i na jiné týmy a zápasy. Když to srovnám s Karjalou, je to jiná písnička," připomíná listopadový turnaj, na kterém dorazilo na české zápasy se Švýcarskem 1320 diváků a s Ruskem 3143.

„Navíc to v pátek v Moskvě vypadalo, že nám Rusové fandili. Asi jsme jim blíž než Kanada," rozesměje se Francouz.

Reklama