Hlavní obsah

Dvacítku těší ruský skalp. Vyhráli jsme díky obětavosti a týmovému výkonu, míní kouč

Buffalo/Praha

Začali parádně. Čeští hokejisté dokázali v Buffalu na úvod mistrovství světa hráčů do 20 let porazit Rusko 5:4 a udělali tak moc důležitý krok k postupu do čtvrtfinále. Trenéru Filipu Pešánovi vyšel i překvapivý tah s nasazením Josefa Kořenáře do branky.

Foto: Sport.cz

Trenér české reprezentace do 20 let Filip Pešán.

Článek

Jen za prvoligové Benátky v této sezóně chytající gólman, který se na rozdíl od konkurentů Škarka a Kloučka ještě neobjevil v extralize, dokázal zastavit celkem 34 ruských střel. Kouč svou volbu odůvodnil tím, že Kořenář z gólmanského tria působil celou dobu nejvíc jistě a potvrdil to i v ostrém zápase. „Mluvila pro něj i zkušenost s užšími rozměry zámořského kluziště," vysvětlil Pešán a ocenil, že defenzíva českých mladíků se vyznačovala pečlivým blokováním střel.

Opory nezklamaly

Zaskvěly se i všechny předpokládané opory českého týmu. Nečas, Zadina i Chytil si zapsali důležité góly i přihrávky. Útočník Kaut se pod úspěšný vstup do turnaje podepsal třemi asistencemi. „Jsem rád, že za to vzali kluci, od nichž to všichni čekají. Základ byl ale v odhodlání celého mužstva. Obětavost a týmový výkon hráčů, kteří k zápasu přistoupili fantasticky, byly tím důležitým, co rozhodlo o našem vítězství. Myslím, že drtivou většinu času jsme byli organizovaní a obětaví a za průběh zápasu jsme si zasloužili štěstí na konci, kdy Rusové skóre nedotáhli," líčil kouč.

Český tým přitom v generálce před Štědrým dnem prohrál po rozpačitém výkonu s Finy 2:4, první den šampionátu ale předvedl, že formu vyladil právě včas. „Během kempu v Niagara Falls jsme všechno zaměřovali právě na dobrý vstup do mistrovství světa," mínil kouč, jehož tým dokázal zužitkovat hned první přesilovku. Sborná ale za 39 vteřin srovnala a podobně rychlou odpověď měla i na druhý gól českého výběru.

Z prvních jedenácti střel zápasu tak padly hned čtyři góly. Rusové sice ovládli první dějství na střely vysoko 15:5, skóre však zůstalo v nerozhodné podobě. „Trochu nás překvapilo, že se začalo takhle nahoru a dolů, tak trochu bez obran, ale jakmile jsme hráčům připomněli, aby se soustředili na organizaci hry a systémové věci, neslo to efekt," řekl Pešán, jenž byl moc rád za dvě využité přesilovky, ale ví, že si česká dvacítka nemůže dovolit mít tolik vyloučených.

Zápas odmakali

Taky mu zatrnulo, když klíčový útočník Chytil po tvrdém střetu odešel během druhé třetiny s krvácejícím nosem do kabiny, ale vrátil se v pravý čas, aby dorážkou z hrany brankoviště pak zvýšil náskok.

„Byli jsme na Rusy pečlivě připravení, poctivě jsme zápas odmakali a tohle první vítězství je důležité pro naše hlavy. Hráli jsme, co po nás trenér chtěl. To je taky jeden z důvodů, proč jsme byli lepší a proč jsme dali víc gólů," vykládal pro web hokej.cz útočník Filip Zadina.

„Hráli jsme dobře a jako jeden tým, což je důvod, proč jsme vyhráli. Výhry si moc ceníme a doufám, že nás to nakopne a budeme pokračovat i ve čtvrtek proti Švédům stejně. Myslím, že celý zápas jsme Rusy přehrávali a dodržovali systém, který jsme měli dodržovat, což přineslo ovoce," uvedl pro ČTK kapitán Marek Zachar.

Pešán ještě nedokončil škrt v mužstvu. Na soupisku v Buffalu se mu ale zatím nevešli extraligoví beci Hrdinka, L. Doudera ani útočníci Michnáč s Heltem, přičemž dva z toho kvarteta se mezi smířit s tím, že mezi účastníky turnaje figurovat nakonec nebudou. „Nechceme se ukvapit, proto ještě necháváme dvě volná místa v sestavě a zatím hrajeme na šest obránců a dvanáct útočníků," vysvětloval Pešán.

Reklama

Související témata:
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko