Hlavní obsah

Kořenář si smlsnul na Finech, pochytal přes padesát střel. Reichel napodobil otce

Buffalo/Praha

Po třinácti letech Češi našli cestu do semifinále MS hokejistů do 20 let. Hrdinou strhující bitvy v Buffalu s Finy (4:3 po samostatných nájezdech) byl Josef Kořenář, jenž pochytal 51 střel soupeře a navrch vymazal i čtyři exekutory při nájezdech.

Foto: Profimedia.cz

Kristian Reichel se gólově prosadil i ve čtvrtfinále MS proti Finsku.

Článek

„Postup za odvahu a nezlomnou vůli. Trumf jsme měli v brance," uznal trenér Filip Pešán, jemuž vyšla sázka na jihlavského gólmana, který přitom v domácí extralize ještě nedostal příležitost ani na minutu. „Mám docela rád, když mám hodně práce," tvrdí brankář, který koncem měsíce oslaví 20. narozeniny. „Vím dobře, jakým způsobem chytá v Benátkách a věřím, že dokáže jistotu přenést na mužstvo. Ve čtvrtfinále podal vážně skvělý výkon," oceňoval Pešán.

Klíčovou postavou českého týmu byl také autor dvou českých gólů Filip Zadina, jenž v přesilovce otevřel skóre a hlavně se 146 vteřin před koncem třetí části postaral o vyrovnání na 3:3, když jemnou tečí dostal do sítě puk vystřelený Galvasem.

Poměr střel jasně vyzněl pro soupeře, Češi jich vyprodukovali sotva polovinu. „Byli jsme šťastnější tím, že jsme dosáhli úvodní branky, ale postupně jsme se dostávali pod tlak a nedrželi se už tolik na puku," líčil v televizním rozhovoru Zadina.

Risk bez brankáře vyšel

Skóre do nerozhodné podoby vrátila Räsänenova přesilovková dorážka. Soupeř měl víc energie ve hře, těžil z rychlého přístupu a obrat dovršil Juolevi pálící z modré čáry. „Jak Finové líp bruslili, tím jsme trochu ztráceli zápas," uznal Kristian Reichel, jenž se ale odvážným únikem zasloužil o vyrovnání skóre.

Brejk stihl zakončit, přestože byl faulován. „Šlo jen o to, jestli tomu Finovi ujedu, i když mě zahákoval. Dokázal jsem přesto udělat kličku, jak jsem chtěl," mínil. Aktivnější Suomi ještě jednou strhli vedení, ale mladí Češi zariskovali s power play, k níž sáhli už tři minuty a deset vteřin před koncem.

Štěstí pak stálo na jejich straně i při nájezdech. Hned na začátku se trefil Reichel, podobně jako jeho otec přes dvacet lety v olympijském semifinále v Naganu. Posílením postupové naděje bylo, když se puk po Nečasově pokusu doslova doplazil za čáru.

Hlavně ale na druhé straně čaroval famózní Kořenář. Z pěti Finů ho přelstil pouze Vesalainen, jenž měl prsty ve všech třech gólech soupeře v základní hrací době. Ale to už nemohlo vzít českým mladíkům postupovou radost. Mezi nejlepší čtyři týmy šampionátu se čeští mladíci dostali poprvé od roku 2005, kdy v Grand Forks získali bronz a ve čtvrtečním semifinále v Buffalu narazí Pešánův výběr na vítěze duelu Kanada - Švýcarsko.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko