Hlavní obsah

Když budeme hrát blbě, sáhnu do sestavy, říká Jandač

Jan Škvor (Soul)Sport.cz

Přestože se česká hokejová reprezentace připravuje na olympijský turnaj už od minulého pondělí, teprve ve čtvrtek trénovala v Soulu po příletu zbylých sedmi hráčů z domácí extraligy v kompletním složení. Trenéři sestavili formace, v nichž by měl národní tým nastoupit i v nedělní generálce proti Finům.

První kompletní trénink hokejstů v KorejiVideo: Sport.cz

 
Článek

Josef Jandač se rozhodl vsadil na osvědčené spolupráce z reprezentační či klubové úrovně, takže k sobě zařadil expardubické Radila s Tomášem Zohornou, současné tahouny Plzně Gulaše s Mertlem či Řepíka s Birnerem. „Nějaké vazby existují a chceme na ně navázat. Věříme, že jednotlivé dvojičky nebo trojičky budou fungovat, prohlásil.

Elitní ofenzívní komando vytvoří kapitán Erat s Kovářem a Sekáčem. „Takhle spolu hráli i na prosincovém Channel 1 Cupu v Moskvě a jejich souhra klapala. Proto nebyl žádný důvod je teď dávat od sebe," vysvětluje svou volbu Jandač.

V jakém složení hokejisté ve čtvrtek trénovali:
Francouz, Furch, Bartošák - Nakládal, Polášek, Mozík, Jan Kolář, O. Němec, Vitásek, Kundrátek, Jordán - M. Erat, Jan Kovář, Sekáč - Radil, T. Zohorna, Červenka - Gulaš, Mertl, Vondrka - Řepík, Horák, Birner - D. Kubalík, Koukal

„Moc vám pomůže, když na tréninku nebo v zápasech nastupujete se spoluhráči, na které jste zvyklý. S Kovym už jsme hráli na mistrovství světa v Praze a víme, co od sebe můžeme očekávat. Seko zase výborně čte hru a parádně k nám zapadá," těšila trenérova volba Martina Erata, který už je po prodělané viróze v pořádku a hodinový trénink v Soulu absolvoval bez úlev. „Jsem fit, jen se musím srovnat s časovým posunem, to ale bude během jednoho dvou dnů v pohodě, usmál se Erat.

Na ledě naopak chyběl Jandač, jehož poslední dny trápí chřipka. Po desetihodinovém letu se mu navíc přitížilo, takže trénink vedli asistenti Špaček, Prospal a Kalous.

„Vůbec ale nebyl problém, že jsem na led nešel. Vždyť jsme na něm poprvé společně a těch sedm kluků, kteří přiletěli až ve čtvrtek, se hlavně potřebovali trošku unavit, aby se jim líp spalo. Na systémových věcech, taktice a nácviku hry v nerovnovážném stavu začneme pracovat až v pátek," prohlásil hlavní trenér.

Útokům kouč věří, ale změna může přijít

Do prvních čtyř útoků se mu nevešli Koukal s Kubalíkem, i je ale v neděli zařadí do sestavy proti Finům. „Kouky je zkušený centr, který může kdykoliv naskočit do jakékoliv řady, Kubalda je zase snajpr, navíc má vazby na plzeňské Gulaše s Mertlem. Současnému složení útoků věříme, až zápasy ve skupině nám ale ukážou, jak na tom opravdu jsme. Když budeme hrát blbě, určitě nebudu jen přihlížet a do sestavy sáhnu," soudí Jandač.

Jestli bude brankářskou jedničkou pro olympiádu Pavel Francouz, nebo Dominik Furch, zatím neurčil. „Chci je teď nechat v klidu, aby se plně věnovali přípravě. Proti Finům plánuju nasadit oba, zhruba v polovině zápasu se v brance prostřídají," nastínil své představy.

„Od pátku musíme pracovat na drobnostech, abychom to, co chceme hrát, přenesli i na led. Všichni kluci až na Červenku s námi v této sezóně odehráli alespoň jeden turnaj Euro Hockey Tour, takže dobře vědí, jaké systémové věci po nich vyžadujeme," uzavřel Jandač.

Reklama