Hlavní obsah

Návrat! Hadamczik se postaví na reprezentační střídačku

Praha

Alois Hadamczik se vrací do českého hokeje! Pětašedesátiletý trenér povede od příští sezóny reprezentaci do osmnácti let. Novým koučem hokejistů do dvaceti let pak byl jmenován třinecký Václav Varaďa, jenž tak u juniorského výběru nahrazuje Filipa Pešána. Na svém úterním zasedání to schválil výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alois Hadamczik se stal novým trenérem hokejové reprezentace do osmnácti let.

Článek

Hadamczik se k reprezentačním výběrům vrací poprvé od února 2014, kdy vedl seniorský nároďák na olympijských hrách v Soči. Po čtvrtfinálovém vyřazení se Spojenými státy americkými rezignoval. Poté ještě v sezóně 2015/16 trénoval v extralize brněnskou Kometu, v průběhu sezóny ale kvůli neuspokojivým výsledkům skončil.

Pro rodáka z Kravařů nepůjde o premiéru na střídačce mládežnických reprezentačních výběrů. V letech 2003 až 2005 vedl dvacítku a je rovněž posledním trenérem, kterému se ji na MS podařilo dovést k medaili (v roce 2005 získal bronz).

„Alois Hadamczik reprezentuje trenérskou zkušenost. V minulosti úspěšně působil i u juniorské reprezentace, se kterou přivezl v roce 2005 ze světového šampionátu dvacítek bronz," uvedl prezident ČSLH Tomáš Král.

I u seniorského národního týmu vybojoval Hadamczik jako trenér dosud poslední medaili pro Česko z MS (2012 bronz) i olympijských her (2006 bronz). Ze světových šampionátů má i stříbro (2006) a další bronz (2011).

Varaďa střídá u dvacítky Pešána

Varaďa plynule přechází od reprezentační devatenáctky ke dvacítce, po dohodě s klubem bude současně dál působit i jako hlavní trenér Třince, se kterým aktuálně bojuje o postup do finále extraligového play off.

„Václav Varaďa je představitelem nové trenérské generace, která se stále výrazněji prosazuje nejen v mládežnickém, ale i v dospělém hokeji," prohlásil Král.

„Věříme, že naváže na úspěchy, které získal se svými svěřenci v předchozích sezónách, především premiérové vítězství na Hlinkově memoriálu a první medaili na World Junior A Challenge v Kanadě," doplnil Král.

Roční smlouvy

Hlavním koučem devatenáctky se stal David Bruk, který působí u mládežnických výběrů řadu sezón a v současnosti vede osmnáctku. Trenérem výběru do sedmnácti let byl jmenován Karel Beran, který tak bude pokračovat s hráči letošního ročníku do šestnácti let. Tu nově povede Petr Haken, dosavadní trenér sedmnáctky.

Prvním úkolem trenérů, kteří byli ve všech případech zvoleni jednomyslně, bude sestavení realizačních týmů. V souladu s obvyklou koncepcí s nimi ČSLH podepíše roční smlouvy.

Reprezentace do 18 let získala naposledy na MS medaili v roce v 2014 (stříbro). Myslíte si, že cenný kov vybojuje pod Aloisem Hadamczikem?
Ano
25,8 %
Ne
74,2 %
Celkem hlasovalo 8280 čtenářů.

Reklama