Hlavní obsah

Jako v Moskvě. Kdo bude chytat, předem říkat nebudeme, tvrdí Jandač

Pittsburgh

Nedat soupeři ani procento navíc, to je heslo, které razí čeští trenéři před startem Světového poháru v Torontu. A tak se stejně jako při mistrovství světa v Moskvě rozhodli, že zápasovou nominaci gólmanů budou držet pod pokličkou.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Nathan MacKinnon (29) z Výběru Severní Ameriky atakovaný Martinem Hanzalem (11) před gólmanem Michalem Neuvirthem.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čeští hokejisté porazili v přípravě na Světový pohár Výběr Severní Ameriky

Pohledem čísel (viz tabulka) se ale zdá všechno jasné. K postu české jedničky našlápnul Michal Neuvirth z Philadelphie, který během dvou přípravných startů pustil jediný gól. Ačkoli statistiky na straně detroitského Petra Mrázka jsou jen průměrné, ani on rozhodně nezklamal a předvedl řadu náročných zákroků.

„Nechtěl bych být v kůži trenérů, kteří mají rozhodovat, kdo půjde do branky. Oba kluci toho pochytali strašně moc," řekl obránce Michal Kempný.

Z obou českých gólmanů sálá sebevědomí, oba si letos zachytali v play off, na ostré bitvy World Cupu jsou nachystaní. Oba jsou také psychicky odolní, jen máloco je rozhodí. „Nepřemýšlel jsem o tom, že bych bojoval o post jedničky. Soustředil jsem se na svůj výkon, abych zvládl dobře 30 minut a měl z toho dobrý pocit. To se splnilo," řekl Neuvirth po generálce se Severní Amerikou.

Čeští brankáři v přípravě
Michal NeuvirthUkazatelePetr Mrázek
46počet střel47
1inkasované góly6
0,63průměr branek4,04
97,8úspěšnost (v %)87,2

Mezi tyčemi působí osmadvacetiletý brankář naprosto jistě. Když dobře vidí situaci před sebou, puky mu nevypadávají, dorážky se nekonají. „To je ale hlavně zásluha kluků, kteří dobře bránili. Byl to týmový výkon a zasloužené vítězství," těšilo Neuvirtha.

Otázky na gólmany kouče Josefa Jandače pravidelně rozčilují už od šampionátu v Rusku. „Zase se na to ptáte jako na první věc," kroutil hlavou, když v úterý po tréninku padl dotaz, kdo se postaví do branky proti Severní Americe do 23 let.

„Proč bychom měli dávat dopředu najevo, jaká bude sestava? Soupeři taky šachují, jak se dá. Kluci to budou vědět, ale my to budeme do poslední chvíle držet. Nebudeme dopředu troubit, kdo bude chytat, kdo s kým bude hrát, kdo bude chodit do přesilovky a na oslabení," řekl Jandač.

Neuvirthova představení ovšem signalizují, že to bude právě on, kdo v sobotu proti Kanadě Světový pohár v české brance odstartuje. „Cítím se dobře, ale pořád to byla jen příprava a vrchol nastane až o víkendu. Jsem ale spokojený, jak jsem to zatím odchytal. I s tím jak trénuju," netají se brankář Flyers.

Který brankář dostane v úvodním zápase s Kanadou přednost začít od začátku?
Petr Mrázek
15,1 %
Michal Neuvirth
84,9 %
Celkem hlasovalo 2503 čtenářů.

Reklama

Související témata: