Hlavní obsah

Crosby drtil Čechy a oslnil spoluhráče

Toronro

Kdysi měl pověst uplakánka, pro někoho je stále spíš mediální bublinou, než opravdovou hvězdou, ale proti Česku Sidney Crosby předvedl, co opravdu dovede. A rozhodně toho není málo. Devětadvacetiletý centr prvního útoku ukázal Kanaďanům směr.

Kanada - Česko 6:0Video: SNTV

 
Článek
Fotogalerie

Kanada - Česko 6:0

USA - Výběr Evropy 0:3

Byly to klíčové momenty zápasu: první gól po nahození puku do zad českého brankáře, odstavení obránce Kempného před třetím gólem, perfektní bekhendová přihrávka na Thorntonovu čepel hokejky. „Jako kapitán nás vede světový hráč," prohlásil gólman Carey Price.

Crosby má ve sbírce dva Stanley Cupy, dvě olympijská zlata i titul mistra světa. Triumf na Světovém poháru by byl sladkým bonbónkem jeho kariéry. „Před námi je ještě řada zápasů a spousta práce," poznamenal Crosby. „Když ale tvrdě makáte, přijde většinou odměna," dodal.

Kouč Mike Babcock různě koumal nad kanadskou sestavou a neustále měnil složení formací, nad jedním útokem měl ale jasno už dávno. Postavit pittsburského kapitána mezi dva hráče Bostonu bylo dobrou ideou. Klubovou chemii z týmu Bruins nakoply i vzpomínky na herní souznění Bergerona s Crosbym ještě z juniorského MS 2005. Po jedenácti letech spolupráce stále funguje.

Proč formaci měnit?

Od prvního dne kanadského tréninkového kempu se elitní formace neměnila. „Když se daří, tak není třeba do něčeho něco násilně zasahovat. Pokud budeme hrát i v dalším průběhu turnaje spolu, tak je to dobré znamení," řekl Crosby.

Jeho statistiky proti Česku byly impozantní: 1 gól, 2 asistence, 3 body, 4 plusové body, 5 střel. A stihl to za 13 minut na ledě. „Všichni jste viděli, v jaké rychlosti kontroluje puk, jak přesně dokáže přihrát. Když je na ledě, nespustíte z něj oči. Je to prostě páteř našeho týmu, lídr," řekl Crosbyho spoluhráč z loňského šampionátu v Praze Ryan O'Reilly.

Reklama

Související témata: