Hlavní obsah

Evropa není na SP jen do počtu. Základem jsou dobří špehové, říká slovenská legenda Šatan

Toronto

Třiadvacet hokejistů z osmi zemí a tři přípravné zápasy na to, aby se mnohonárodností tým dal dohromady a na Světovém poháru nebyl jen do počtu. Úkol, který měli na bedrech slovenský generální manažer mužstva Evropy Miroslav Šatan a švýcarský kouč Ralph Krueger.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Hokejisté Evropy zleva Andrej Sekera, Zdeno Chára a Thomas Vanek se radují ze vstřeleného gólu proti České republice.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Světový pohár, Česko vs. Evropa

Zdálo se, že hráči příliš nevědí, jak hledat motivaci a ztotožnění s mužstvem, kterému před začátky zápasů ani nehrají hymnu. „Původně jsme měli vytipováno až 50 hokejistů. Při jejich konečném výběru to byl velice složitý proces," tvrdil Šatan, který odehrál v NHL přes 1000 zápasů.

„Na šampionátu v Moskvě jsme se sešli celý realizační tým a nad jmény, která doplnila původně oznámenou šestnáctku, jsme se radili dva dny. Museli jsme se na to radši vyspat," řekl Právu a Sport.cz bývalý útočník Washingtonu Peter Bondra, který u mužstva Evropy plní funkci skauta, stejně jako další hvězda s československými kořeny Václav Nedomanský.

Oba dva byli také přítomni na posledním českém tréninku před pondělním zápasem a v jeho závěru se Šatanem a Kruegerem probírali, co právě viděli. „Základ je mít dostatek špehů, kteří vám dodají ty správné informace," pousmál se Šatan.

Protřelý kouč Krueger využil ve svých plánech motivace, jakou mají hráči ze zemí, které jsou v hokejovém světě považovány za outsidery. Slovinec Kopitar, nebo Dán Nielsen se můžou ve svých národních týmech rozkrájet, ale na favority jejich reprezentace prostě nemají.

Výběr evropských hvězd je ale schopen velkých věcí, o čemž se hned na úvod přesvědčili i Američané, v noci také český tým. „Slováci, ale i Švýcaři, nebo Němci byli zklamaní, že tu nemají svoje reprezentace, z hlediska organizátorů to ale považuji za správné rozhodnutí," prohlásil Šatan.

Reklama

Související témata: