Hlavní obsah

Nečekané finále SP je jako rodičovství, přirovnával Gretzky. Kterého hráče Evropy vyzdvihl?

Ondřej CupalSport.cz

Ve fanoušcích hokejové Kanady převládá zklamání. Nejraději by se ve finále domácího Světového poháru utkali se svým zámořským sokem. A když ne se Spojenými státy, tak aspoň s Ruskem či podobně silným evropským týmem. Ale složenina z osmi států napříč Evropou? Tým, který měl být jen do počtu? „Ale finále si zaslouží,“ upozorňuje největší hokejista všech dob Wayne Gretzky. Sám se na finálovou sérii těší.

Foto: Profimedia.cz

Jako kapitán dovedl Wayne Gretzky výběr Kanady na Světovém poháru v roce 1996 ke stříbru.

Článek

Dnes pětapadesátiletá legenda musí být z výkonů svých krajanů nadšená. Vždyť Javorové listy na turnaji vyhrály všechny zápasy s impozantním skóre 19:6. Podle očekávání se probojovaly do finále, kde ale čeká Výběr Evropy. „Myslím, že lidé chtěli vidět ve finále Spojené státy nebo Rusko," citoval Gretzkého server deníku Toronto Sun.

Na rozdíl od kritických hlasů nad finálovým sokem Kanady ale Gretzky nos neohrnuje. „Tohle je jen něco nového. Jako rodičovství. Moje rodiče mě vychovávali úplně jinak než já svoje děti. Člověk musí jít s dobou," nevidí čtyřnásobný vítěz Stanley Cupu potíž v tom, že ve finále bude stát tým bez minulosti i budoucnosti.

„Tenhle Výběr Evropy si zaslouží být ve finále," prohlásil rodák z Brantfordu, jenž ocenil přínos trenéra. „Ralph Krueger odvedl s týmem skvělou práci. Opravdu se mi líbí, jak pracuje."

Kapitán Výběru Evropy v Top 5 hráčích NHL?

Přestože postup do finále zajistili v semifinálovém duelu se Švédskem Evropanům zejména slovenští hokejisté, Gretzky se rozhodl veřejně vyzdvihnout kapitána Kopitara, jenž v NHL obléká dres Los Angeles. „Anže je velmi, velmi kvalitní hokejista. Hráči na západním pobřeží častokrát nemají tolik pozornosti jako ti na východním. Ale Anže je skutečně hráčem top třídy. Zařadil bych ho mezi pět nejlepších hráčů NHL," překvapil stříbrný ze Světového poháru z roku 1996.

„A že díky událostem (postup do finále s Výběrem Evropy) ztratilo finále na zajímavosti, protože se ve finále nehraje se Švédskem, Ruskem nebo Spojenými státy? Možná. Ale jakmile se vhodí v úvodním finále puk na led, entusiasmus a radost se vrátí zpět. Těším se na skvělou sérii," dodala legenda Edmontonu.

Kanada si hokejový svátek užije, ať už proti jejich hvězdám nastoupí Američané nebo „jen" Výběr Evropy. Jedno je ale jisté. Žádný z domácích fanoušků si nepřipouští, že by se Evropané zmohli na odpor. Vyvedou je Kopitar a spol. už poněkolikáté z míry?

Jak dopadne první finálový zápas Světového poháru mezi Kanadou a Výběrem Evropy?
Vyhraje Kanada
44,2 %
Vyhraje Výběr Evropy
55,8 %
Celkem hlasovalo 9376 čtenářů.

Reklama

Související témata: