Hlavní obsah

Celý svět vidí, že Slováci hokej pořád umí. Hrajeme ústřední roli, jásají naši sousedé

Toronto/Praha

Sami přiznávali, že reprezentovat na Světovém poháru svou zemi, moc šancí na úspěch by nejspíš neměli. Slovenští hokejisté tedy nakonec vzali zavděk možností působit pod hlavičkou Výběru Evropy a právě oni mají velkou zásluhu na tom, že před turnajem nejpodceňovanější mužstvo senzačně dokráčelo až do finále, kde se pokusí potrápit favorizovanou Kanadu. A bývalí slovenští hokejisté či představitelé tamního svazu jsou na své krajany pyšní.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Gólman Výběru Evropy Jaroslav Halák zasahuje proti střele Jonathana Toewse z Kanady.

Článek

„Moc mě těší, že nás slovenští hráči stále reprezentují a jsou v tomto týmu velmi efektivní. To oni se vlastně podíleli na tom, že se evropské mužstvo dostalo tak daleko," řekl pro sport.sk bývalý útočník Zdeno Cíger a dnes trenér slovenské hokejové reprezentace.

Slovák Miroslav Šatan, generální manažer Výběru Evropy, zařadil spolu s trenérem Ralphem Kruegerem do výběru hned šestici hráčů našich východních sousedů - brankáře Haláka, obránce Cháru se Sekerou a útočníky Gáboríka, Tatara a Mariána Hossu.

„Hra Slováků se mi líbí, dávají rozhodující góly a dělají nám dobré jméno. Jsem rád, že je naše vlajka na jejich dresech a celý svět teď vidí, že Slováci hrát hokej pořád umí. I když tolik hráčů v NHL nemáme, ve svých mužstvech jsou lídry a teď to potvrzují," těší předsedu Slovenského svazu ledního hokeje Martina Kohúta.

Když zachytá Halák, může se stát všechno

Své krajany vychvaluje i Richard Zedník, někdejší slovenský útočník, který se zúčastnil dvou Světových pohárů v letech 1996 a 2004. „Naši hokejisté hrají ústřední úlohu. Mužstvo drží brankář Halák, hodně hraje první lajna s Hossou, ale i obránci Chára se Sekerou mají hodně minut. Výborní jsou i Tatar s Gáboríkem," říká Zedník a trochu se obává, aby nejvytěžovanějším hráčům Evropy nedošly ve finále síly.

Proti výběru Javorového listu se ale Evropané budou muset obejít bez Gáboríka, který si v semifinále se Švédskem poranil nohu a nestihne ani začátek NHL. „Bude to velmi náročné, ale věřím tomu, že kluci budou odhodlaně bojovat a pro velký výsledek udělají všechno. Kanada disponuje větší kvalitou, ale při momentálním rozpoložení, ve kterém se Výběr Evropy nachází, je možné všechno," poukazuje Cíger.

„V Kanadě nikdo nepočítal s tím, že bude hrát finále domácí tým proti Výběru Evropy. Opravdu je to překvapení, ale Evropa si to zaslouží. Držím Evropanům palce, ať Kanadu pořádně potrápí. Když zachytá Halák, může se stát všechno. Těžší to bude v tom, že se hraje na dva vítězné zápasy," připomíná Zedník systém turnaje.

Evropané už na tým vedený Mikem Babcockem narazili v základní skupině, kde mu podlehli 1:4. Podaří se jim teď senzační tažení zakončit zlatou tečkou?

Vyhraje Světový pohár Kanada, nebo Výběr Evropy?
Kanada
49,9 %
Výběr Evropy
50,1 %
Celkem hlasovalo 28653 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články