Hlavní obsah

Šok v Chelsea, oblíbený klub koupil ruský miliardář

LONDÝN

Šok zažili fanoušci fotbalové Chelsea. Oblíbený londýnský tým kupuje ruský miliardář Roman Abramovič, 36letý spolumajitel ropné společnosti Sibněft zaplatí za majoritu v klubu 60 miliónů liber (asi 2,7 miliardy korun). Dosavadní šéf klubu Ken Bates, který jej před 21 lety koupil za jedinou libru, vyinkasuje 18 miliónů liber, tedy 815 miliónů korun.

Foto: koláž Novinky

Fotbalový klub Chelsea změnil majitele.

Článek

Bates přitom podle listu The Sun s oblibou žertoval, že pokud vůbec kdy opustí Stamford Bridge, tak jen v dřevěné truhle. Od dubna 1982, kdy tým převzal, se v Chelsea vystřídalo jedenáct trenérů a klub se proměnil z potápějícího se vraku v nablýskaný a úspěšný celek. Ovšem, staré vedení stáhly ke dnu dluhy, které dosahují až k hranici 100 miliónů liber (cca 4,5 miliardy korun).

"Odvedli jsme úžasnou porci práce. Postavili nový stadion a máme tým, který patří k evropské špičce. Na současném dravém fotbalovém trhu může nový majitel s hlubšími kapsami dostat Chelsea na ještě vyšší úroveň," uvedl ve svém prohlášení jednasedmdesátiletý Bates.

Chelsea sice má dluhy, ale v uplynulé sezóně se ze čtvrtého místa kvalifikovala do předkola Ligy mistrů. V milionářské soutěži by pak mohla svou finanční situaci výrazně vylepšit. "Máme ambice i zdroje na to, abychom ještě pozvedli potenciál tohoto skvělého klubu," nechal se slyšet Abramovič.

Znepokojení v Anglii i Rusku

Kdo je vlastně Abramovič? Mladý a úspěšný muž je absolventem právnické fakulty v Moskvě. Podle časopisu Forbes činí jeho majetek asi tři miliardy dolarů, je označován za druhého nejbohatšího člověka v Rusku. A jeho zájem o sport je zřejmý. Mimo jiné sponzoruje hokejový klub Avangard Omsk, kde působí Pavel Patera a Tomáš Vlasák, nedávno se zajímal i o koupi fotbalového CSKA Moskva, v němž hraje Jiří Jarošík.

Prodej slavného klubu nezůstal v Anglii bez odezvy. Bývalý britský ministr sportu Tony Banks dnes vyzval vládu, aby transakci nechala vyšetřit. "Chci vědět, jestli tento jedinec je schopen a způsobilý k tomu, aby řídil klub, jako je Chelsea," prohlásil Banks.

V Rusku vyvolal Abramovičův krok znepokojení. "Nemohu říct, že by mě tato zpráva potěšila," reagoval šéf fotbalové federace Vjačeslav Koloskov. "Ruské peníze by přeci měly být investovány do ruského sportu, ruského fotbalu a pro potěšení ruských fanoušků. Ale tak to na světě chodí," řekl agentuře RIA-Novosti.

Reklama

Související témata: