Hlavní obsah

Kanadu donesl do finále uragán, Rusové udeřili v prodloužení

Ostrava
Aktualizováno

Po pěti letech se ve finále MS do 20 let utkají hokejové velmoci Rusko s Kanadou. Cestu do něj měly v Ostravě výrazně snadnější Kanaďané, o jejichž vítězství 5:0 nad Finy bylo v podstatě jasno už během první třetiny. Rusové naopak vedli strhující bitvu se Švédskem, nakonec o výhře 5:4 rozhodl po 204 vteřinách prodloužení Morozov.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

V souboji (zleva) Kristian Tanus z Finska a Joe Veleno z Kanady.

Článek
Fotogalerie

Dvacítka sborné každopádně protahuje úspěšné medailové období, od roku 2011 se vracela z mistrovství světa s prázdnou pouze předloni. Jenže na titul čeká právě těch devět let. Hráči z kolébky hokeje si zahrají o zlato počtvrté za posledních šest let, naposledy ho brali předloni v Buffalu.

Zklamaní Švédové se v nedělním souboji s neúspěšnými obhájci titulu Finy pokusí získat teprve druhý cenný kov z posledních šesti šampionátu.

Divoké semifinále rozhodl Morozov

V semifinále Švédové vedli už po 16 sekundách, hned první střela zápasu skončila v síti. Reakce Rusů přišla z přesilovek, když nejprve Morozov našel mezírku mezi Alnefeltovými betony a poté se ujala dorážka Chovanova, když jeden z klíčových švédských útočníků Höglander trefil Děnisenka a dostal osobní trest za zásah do oblasti hlavy.

Švédy ale nesrazil ani další nepříjemný moment, když jejich brankář doslova namazal puk Sokolovovi, jenž vypálil z úhlu přesně pod jeho horní tyčku. Pomohla jim kontaktní trefa Fagema, jenž si tak připsal už sedmý gól na šampionátu. I když po divoké čtvrthodině přišla gólové zklidnění, dal se hrál v parádním tempu hokej plný důrazu a skvělého bruslení.

Tempo neopadlo ani v druhé polovině duelu, kdy Švédové byli přece jen silnější na kotouči a Sandin, jenž v předchozích pěti zápasech vůbec neskóroval, se v přesilovce trefil podruhé. Svou slabší chvilku při třetím obdrženém gólů pak dokonale napravil Alnefelt, jenž zákrokem snů sebral Marčenkovi jasný gól. Puk letící do branky takřka zázračně zastavil máchnutím hole do vzduchu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva brankář Jaroslav Askarov z Ruska a Oskar Bäck ze Švédska.

Další využitá přesilovka soupeře pak přiměla Rusy už potřetí na turnaji během utkání střídat gólmany. Zároveň stupňovali i střeleckou aktivitu v touze po vyrovnání, která přišlo po rychlém otočení hry a Sokolov z přečíslení pálil přesně nad rameno brankáře.

Základní hrací doba k určení finalisty nestačila, a tak se prodlužovalo. Rozhodla nenápadná akce v 64. minutě utkání, kdy si Morozov hodil puk kolem obránce Sandina na dlouhou hokejku a zakončil nad beton švédského brankáře, jenž ani 42 zákroky neodvrátil porážku.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Linus Öberg ze Švédska před ruskou brankou.

Bleskový úder Kanaďanů

Kanaďané vletěli do večerního zápasu jako uragán a už ve 4. minutě vedli 3:0. Hned po 108 vteřinách se se ujala střela McMichaela. Pak se proti rozhozené finské obraně prosadil uzdravený Lafreniere, jenž potvrzuje potenciál jedničky pro letošní draft NHL, a o padesát sekund později podobně tvrdou ranou skóroval Drysdale.

Zoufalý finský kouč Helminen si bral oddechový čas, aby své mužstvo vzpamatoval z počátečního šoku. Nebylo to ale snadné, po šesti minutách to bylo na střely 11:2 a jasnější důkaz o tom, kdo ze začátku dominoval na ledě, ani nelze podat. Ještě během první třetiny navíc přišel čtvrtý kanadský úder, Dellandrea se prosadil z dorážky.

Krátce předtím při největší finské šance trefil Tanus tyčku. Finové ani za krajně nepříznivého stavu nedali hlavu dolů, snažili se být aktivní a jít soupeři do těla. Kanadský výběr s výtečně chytajícím Hoferem ale nepřipouštěl komplikace. Navíc Lafreniere v přesilovce přidal další trefu a ze svých čtyř odehraných zápasů má tak v kanadském bodování bilanci 4+4.

Finsku nebyl ani čestný úspěch dopřán. Kanadský gólman své čisté konto ozdobil 32 zásahy. Utkání ale nedohrál kapitán Hayton, jenž si po nárazu do mantinelu poranil rameno.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Brankář Joel Hofer z Kanady odolal všem atakům finských mladíků.

Hokejové MS hráčů do 20 let - semifinále:
Švédsko - Rusko 4:5 v prodloužení (2:3, 1:0, 1:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 1. Sandin (D. Gustafsson), 15. Fagemo (Sandin, Lundkvist), 32. Sandin (Fagemo, Nässén), 45. Lundkvist (Sandin, Nässén) - 4. Morozov (Podkolzin, Dorofejev), 6. Chovanov (N. Alexandrov, Děnisenko), 13. Sokolov, 49. Sokolov (Chovanov), 64. Morozov (Podkolzin, Voronkov). Rozhodčí: Lawrence (Kan.), Vikman - Hägeström (oba Fin.), Huseby (Kan.). Vyloučení: 5:11, navíc Höglander 5 min. a do konce utkání – Chovanov 10 min. Využití: 3:2. Diváci: 8693.
Kanada - Finsko 5:0 (4:0, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 2. McMichael (Dudas), 4. Lafreniere (Foote, Hayton), 4. Drysdale (Lavoie, Byfield), 15. Dellandrea (Dudas, McMichael), 38. Lafreniere (Addison, Hayton). Rozhodčí: MacFarlane (USA), Morozov (Rus.) - Lederer (ČR), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 2:2, navíc Ranta (Fin.) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 8693.

Reklama