Hlavní obsah

USA - Česko 7:0Kruté vystřízlivění české dvacítky. Dostala další sedmigólovou nadílku

Aktualizováno

Čeští hokejisté hrají na MS do 20 let jako na houpačce. Začali debaklem 1:7 od Švédů, pak získali senzační skalp Rusů (2:0), ale v úterý přišel krutý návrat do reality. Proti USA nebyli čeští mladíci defenzivně dost pečliví, postupně propadli do výrazné pasivity a ve druhé polovině utkání se jim hra rozsypala úplně stejně jako při premiéře. Z 22 střel reprezentanti nedostali ani jednou puk do sítě a po vysoké porážce 0:7 tak musí zabodovat ve čtvrtek proti Rakousku, aby vůbec postoupili do čtvrtfinále.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Američan Bobby Brink (24) jásá, právě překonal českého brankáře Lukáše Paříka (1).

Článek
Fotogalerie

Česká sestava zůstala úplně stejná jako při nečekané výhře nad sbornou a hráči se znovu snažili soupeře zastavovat už zahuštěním prostoru ve středním pásmu. Pařík v brance měl přesto hned od začátku plné ruce práce, při Yorkově střele i akci Caufielda mu opakovaně pomohla tyčka. Tlak USA ještě vystupňovala přesilovka za Raškův faul.

Česká dvacítka díky účinnému blokování střel přečkala bez úhony nejen oslabení, ale i celou první třetinu. Navíc se Mlejnkově výběru dařilo nedopouštět přečíslení, vytlačovat protivníka do koutů a po zisku puku i rychle obracet hru. Jeden z kontrů přinesl solidní pozici Teplému, jenže zakončení útočníkovi první lajny nevyšlo.

Po pauze se hrálo čím dál víc před českou brankou, Američané spoléhali na výborné bruslení i razanci v osobních soubojích a ve 26. minutě již udeřili. Po Hellesonově prudké ráně z mezikruží neudržel Pařík puk, který po enormním tlaku Američanů na brankovišti dostal za čáru Brink. Marná byla snaha obránců zamést kotouč někam do bezpečí, větší důraz byl na straně autora gólu.

Brejk nabídl šanci na vyrovnání Novákovi, jenže Knighta neprostřelil a USA pak definitivně uklidnila druhá trefa, o niž se po dokonalém vyšachování českých mladíků postaral Zegras. Ve 34. minutě při hře čtyř proti čtyřem bleskově zužitkoval na milimetr přesnou Thrunovu přihrávku. O 146 vteřin později bylo ještě hůř, protože bránící hráči znovu neudrželi správné pozice a pro důrazného Brinka nebyl problém se znovu zapsat mezi střelce.

Za stavu 0:3 museli reprezentanti opustit taktiku houževnaté defenzívy i pasti středního pásma. Snažili se o intenzivnější forčekink, jenže rychlost byla doménou soupeře a českým problémem se stala i sotva třicetiprocentní úspěšnost na vhazování.

Mladíci tak hráli málo s pukem, zato Američané se stále větší chutí kombinovali a při signalizované výhodě za Krutilův faul nejlepší kanonýr šampionátu Zegras zapsal už svůj pátý gól. Konečnou podobu výsledku pak daly tři bleskově využité přesilovky USA v rychlém sledu. Vyloučení čeští hráči se z trestné lavice vraceli pokaždé do půl minuty a zoufalý Pařík doslova utekl z branky.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Edmontonu:
Skupina B:
ČR - USA 0:7 (0:0, 0:3, 0:4)
Branky a nahrávky: 26. Brink (Berard), 34. Zegras (Thrun), 36. Brink (Beniers, R. Johnson), 47. Zegras (Faber, York), 49. Kaliyev (York, Zegras), 51. Caufield (Zegras, York), 51. Boldy (Zegras, Caufield). Rozhodčí: Campbell, Sandlak - Mannella, O'Quinn (všichni Kan.). Vyloučení: 7:2, navíc Svozil (ČR) 10 min. Využití: 0:3. Bez diváků.
ČR: Pařík (52. Malík) - Krutil, Kučeřík, Haš, Svozil, Jiříček, Klikorka, Kubíček - Teplý, Myšák, Lang - M. Beránek, D. Vitouch, Mužík - P. Novák, Gut, A. Raška - Rychlovský, A. Najman, Koffer - F. Přikryl. Trenér: Karel Mlejnek.
USA: Knight - Sanderson, Helleson, Faber, York, R. Johnson, Thrun, LaCombe - Kaliyev, Turcotte, Zegras - Caufield, Beniers, Boldy - Brink, Farinacci, Berard - Moynihan, Slaggert, Brisson - Colagnelo. Trenér: Nate Leaman.
Další úterní zápasy na hokejovém MS do 20 let najdete ZDE.

Skupina A

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Kanada 4 33 : 4 12
2 Finsko 4 16 : 8 9
3 Německo 4 14 : 28 5
4 Slovensko 4 5 : 13 4
5 Švýcarsko 4 5 : 20 0

Skupina B

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 USA 4 25 : 5 9
2 Rusko 4 16 : 9 8
3 Švédsko 4 14 : 9 7
4 Česko 4 10 : 14 6
5 Rakousko 4 1 : 29 0

Reklama

Související témata: