Hlavní obsah

Nepopsatelný pocit! Hirvonen zářil po dovršení neskutečného obratu Finska na MS

Edmonton

Díky skvělému obratu ve čtvrtfinále proti Švédsku mohou hokejisté Finska bojovat na mistrovství světa dvacítek v Edmontonu o svou čtvrtou medaili za posledních 15 let. Když na ni od bronzu z roku 2006 dosáhli, pokaždé to bylo zlato. S výjimkou triumfů z let 2014, 2016 a 2019 se totiž na stupně vítězů nedostali. Vylepšit tuto bilanci mohou i díky vítězné trefě útočníka Roniho Hirvonena 25 sekund před koncem sobotního severského derby.

Foto: Jason Franson, ČTK/AP

Radost finských hráčů byla obrovská.

Článek

Finové po první třetině prohrávali 0:2, ale od druhého dějství byli výrazně lepší než soupeř a obrat dokonali při závěrečném tlaku po Hirvonenově manévru zpoza branky.

"Měli jsme v poslední minutě dobrý tlak. Už předtím jsme měli šanci. Já jsem v tom jen pokračoval a dostal jsem to do branky. Úžasný pocit," řekl Hirvonen, který u levé tyče zasunul puk za gólmana Huga Alnefelta a v pátém utkání na turnaji dal svůj první gól. Chvíli předtím minul ve své třetí velké šanci smolař zápasu Mikko Petman.

"V první třetině jsme byli naštvaní, hráči i já. Ale potom se náš výkon výrazně zlepšil," pochvaloval si trenér Finska Antti Pennanen. "Klíčové bylo, že jsme dali první gól. Bylo to pro nás na střídačce velké povzbuzení. Bojovali jsme, drželi jsme spolu. Byl to neuvěřitelný pocit vyhrát ten zápas," prohlásil sedmnáctiletý finský útočník Brad Lambert.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Švéd Emil Heineman před finským gólmanem Karim Piiroinenem.

Švédové se před vstupem do turnaje potýkali s problémy s pozitivními testy na covid-19. Ještě před cestou do Edmomtonu přišli i o hlavního kouče Tomase Montena, jehož zastoupil Joel Rönnmark. Týmu chyběli obránce William Wallinder a útočníci William Eklund, Karl Henriksson a Albin Grewe.

"Soustředili jsme se na to, jaké hráče máme tady. Nedalo se s tím nic dělat. Nijak jsme se o tom nebavili a hráli jsme jako tým," řekl švédský útočník Arvid Costmar ke komplikacím s koronavirem.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Kapitán finského týmu Anton Lundell oslavuje svoji trefu ve čtvrtinálové bitvě na MS se Švédy.

Na úvod i po prodloužené karanténě sice Švédové porazili jednoznačně český tým (7:1) a poradili si s outsiderem Rakouskem (4:0), ale pak ukončili jejich sérii 54 vítězství v základních skupinách Rusové (3:4 v prodloužení), následovala prohra s USA (0:4) a Finové poslali obhájce bronzu ze šampionátu v Ostravě a Třinci domů.

"Začali jsme velice dobře, ale Finové do toho od druhé třetiny vlétli. Začali jsme dělat chyby a nedokázali jsme navázat na výkon z první třetiny. To nás stálo turnaj," dodal Costmar.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: