Hlavní obsah

Česko - Rusko 5:4Češi začali MS dvacítek skvěle! Porazili favorizované Rusy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Nečas 1 : 0
6. Polodjan 1 : 1
8. Safin 2 : 1
10. Šolochov 2 : 2
26. Zadina 3 : 2
38. Chytil 4 : 2
47. Král 5 : 2
58. Kajumov 5 : 3
60. Sjomin 5 : 4
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Skvělý začátek! Čeští hokejisté na úvod MS do dvaceti let porazili favorizované Rusko v Buffalu 5:4. Svěřenci Filipa Pešána v zápase ani jednou neprohrávali, ještě dvě minuty před koncem zápasu vedli o tři góly, ale místo kontrolování hladké výhry se nakonec museli do posledních sekund o cenný skalp obávat. Útočník Martin Kaut se pod úspěšný vstup do turnaje podepsal třemi asistencemi.

Foto: Sport.cz

Český reprezentant Filip Chytil (21) během duelu s Ruskem na MS do 20 let.

Článek

Velké odhodlání českého výběru symbolizoval hned v úvodu Chytil. Jedna z největších hvězd ofenzivy Pešánova týmu se z rohu prodrala do zakončení, vedoucí gól ale odmítl ruský gólman Melničuk. Ve čtvrté minutě si Češi zahráli první přesilovku a byli úspěšní. Nečas našel Zadinu, který sice v dobré šanci neuspěl, ale sám Nečas se vzápětí ocitl zapomenutý mezi kruhy a střelou z první otevřel skóre.

Už za 39 vteřin bylo ale vyrovnáno, když Polodjan tečoval kotouč před brankovištěm mimo Kořenářův dosah. V polovině osmé minuty Safin ze vzduchu doklepl zblízka po Chytilově akci a vrátil českým mladíkům vedení. Jenže o dvě minuty později se Šolochov prosadil z otočky bekhendem a bylo to 2:2. Rusové vyhráli první dějství na střely vysoko 15:5, stav už se ale do první přestávky nezměnil.

Ve druhé třetině byl ústřední postavou skvělý Kořenář, který přiváděl favorizované Rusy místy až k zoufalství a předvedl několik vynikajících zákroků. Potřetí měl český tým navrch díky parádní souhře při přesilovce, kterou zakončil v polovině 26. minuty do odkryté branky Zadina. Další příležitost měl dorážející Šalda, ale navýšení náskoku zajistil až ve 38. minutě Chytil.

Od třetí části se do ruské branky postavil Suchačjov. Čisté konto udržel šest minut a 16 vteřin, než zvýšil na 5:2 Král. Chvilku poté měl Suchačjov obrovské štěstí, že vytěsnil puk poté, co zakončil nádhernou individuální akci Kurovský. V 58. minutě snížil Kajumov a dramatický závěr obstaral při power play Rusů Sjomin, ve zbývajících 58 sekundách už ale sborná vyrovnat nestihla.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Buffalu:
Skupina B:
Česko - Rusko 5:4 (2:2, 2:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 5. Nečas (Kaut, Zadina), 8. Safin (Chytil, Hájek), 26. Zadina (Kaut, Nečas), 38. Chytil (Safin, Zachar), 47. Král (Kaut, Galvas) - 6. Polodjan (Altybarmakjan, Zajcev), 10. Šolochov (Kostin, Sjomin), 58. Kajumov (Manukjan, Rubcov), 60. Sjomin (Kajumov, Rubcov). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Garon (Kan.) - Castelli (Švýc.), Hagerström (Fin.). Vyloučení: 7:3. Využití: 2:0. Diváci: 4998.
Sestava ČR: Kořenář - Hájek, Budík, Král, Galvas, Šalda, Vála - Zachar, Chytil, Safin - Zadina, Nečas, Pavlík - Kaut, Reichel, Lauko - Kurovský, Kodýtek, Hrabík. Trenéři: Filip Pešán, Rostislav Vlach a Miroslav Přerost
Bělorusko - Švédsko 1:6 (1:1, 0:3, 0:2)
Branky a nahrávky: 15. Šarangovič - 9. E. Pettersson (R. Dahlin), 31. Brännström (A. Nylander, O. Steen), 33. G. Gustafsson (G. Lindström, Sellgren), 35. J. Boqvist (Brännström, Karlström), 43. L. Andersson (A. Nylander, E. Pettersson), 52. L. Andersson (R. Dahlin, Karlström). Rozhodčí: Grumsen (Dán.), Kaukokari (Fin.) - Hancock (USA), Jensen (Dán.). Vyloučení: 8:4. Využití: 0:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 1754.

Reklama

Související témata: