Hlavní obsah

Závod v lesích, horách a osadách neznámé Šumavy

Neznámá Šumava? Co to je? Neznám! Pravá chvíle k poznání nastane v sobotu 2. července. První prázdninovou sobotu se Šumava otevře v místech, kam během celého roku běžní smrtelníci nemají povolený vstup. A právě tady se bude závodit v běhu i na kole, ale také na dračích lodích a své závody si užijí i děti a je připraven program pro celou rodinu.

Foto: Sport.cz

Boletice Race

Článek
Fotogalerie

My jsme dostali jedinečnou šanci podívat se s předstihem na místa, kde se bude závodit v běhu na 20 km a na kole na dvou tratích na 41 a 68 kilometrů.

Centrem všech závodů je okolí rybníka Olšina, který je nejvýše položeným chovným rybníkem v České republice v nadmořské výšce 732 metrů. Právě tady bude start všech závodů na kole i v běhu. My se nejprve zaměříme na běžeckou trasu, která z Olšiny pokračuje nejprve po silnici a pak přes louku do Hodňova, odkud se vydáváme opět po silnici směrem k pěchotní střelnici. Několik stovek metrů se pak běží přímo přes louku na střelnici a dále pak směřují kroky běžců úchvatnou šumavskou krajinou hlouběji do Vojenského újezdu Boletice.

V místech, kam se smí jen o víkendu a o svátcích, čeká na závodníky cesta mířící k atraktivní tankové střelnici, která je ale pro veřejnost standardně uzavřena. Otevře se jen 2. července právě pro závod Boletice Race. Dále se pak běží k vodní nádrži Loutka, k níž se také běžně nedá dostat. V těchto místech na všechny dokonale dýchne neopakovatelná atmosféra "Neznámé Šumavy". Přes tankovou střelnici se pak běžci dostanou do chráněné krajinné oblasti, kde vede trasa po zpevněné lesní cestě nádhernými zákoutími šumavské přírody. Poslední kilometry pak vedou po silnici přes obce Polná a Květušín, odkud se běží z kopce dolů k Olšině, podél níž pak závodníci doběhnou až do cíle.

Tratě pro cyklisty jsme si projeli se zkušeným bikerem Janem Němcem. První kilometry si užíval a obdivoval krásu okolní krajiny a současně stíhal i vydatně šlapat do pedálů. Pro zvolenou trasu měl jen slova chvály a už se těšil na některá těžší stoupání. „V těch prvních kilometrech se sice jede do kopce, ale trasa je zvolená moc dobře. Stoupání není nijak drsné. Trať vede krásným lesem a hlavně po parádní cestě, který je sice lesní, ale krásně tvrdá a zpevněná. Mám sice raději pořádný terén, ale taky zbyde i čas se koukat kolem sebe a vychutnávat si přírodu," hlásil po úvodním „zápřahu". Za pár kilometrů už se dočkal strmější pasáže, kterou ale i tak viděl pozitivně. Stoupání podél Žumberským údolím a dále pak podél Kokešského potoka vede až k Adolfovu kameni. V posledních desítkách metrů se vyjede z lesa a jede se opravdu pravou šumavskou krajinou, kdy na vrcholu kopce je vidět právě impozantní skalní útvar Adolfův kámen. „Ten závěr stoupání stojí za to. Řekl bych, že tady je asi nejprudší místo na trati. Ale dá se určitě zvládnout. Každopádně ten výjezd s blížícím se Adolfovým kamenem je asi jedním z nejkrásnějších momentů, které se dají na českých bikerských tratích zažít," svěřoval se zadýchaný Honza Němec, kterého hned čekal sjezd dolů do údolí.

V místech, kde jsou značky zakazující vjezd do Vojenského újezdu, Honza sesedl z kola a popojel dál mikrobusem. Na letecké střelnici jsme museli vypnout kamery i fotoaparáty. Tady se pojede jen

2. července. Úsek na volné pláni může mít na začátku července dvě tváře. Za pěkného počasí může na volnou pláň svítit slunce a cesta bude příjemná. Jestli ale nebude přát počasí, tak právě tady může foukat nepříjemný vítr. Pak už se blížilo stoupání ke Knížecímu stolci do nadmořské výšky kolem 1 200 metrů. „Tak tady je to taky pěkný stoupák, ale Adolfův kámen dal zabrat víc. Těsně pod vrcholem Knížecího stolce se mi taky moc líbí. Tady je člověk skutečně na horách. Paráda," hodnotil poslední zásadní stoupání na trati Jan Němec. V posledních kilometrech pak sjel k tankové střelnici, kterou celou projel a pak se rychle dostal na silnici, po níž doje přes Polnou a Květušín podél rybníka Olšina do cíle. „Tady se bude bikerům líbit. Krásná trať vede parádní přírodou a sportovně se tady každý vyřádí. Užije si stoupání, atraktivní sjezdy, uvidí místa, o nichž netušil, že se na ně někdy bude moci podívat a poslední kilometry do cíle z kopce dolů po asfaltce jsou odměnou za zvládnutá stupání. A výborný je povrch, na kterém se závod pojede. Lesní, ale krásně zpevněné cesty se střídají s asfaltovým povrchem. Více se jede lesem, ale stojí to za to. A myslím, že na Boletice Race budou všichni dlouho vzpomínat," uzavřel své hodnocení trati Jan Němec.

Rychlejší běžci, kteří mají v oblibě i kolo, mohou stihnout i start kratší z cyklistických tratí na 41 kilometrů. Když budete na trati jakéhokoli závodu, vaše rodina se rozhodně nudit nebude. Boletice Race jsou totiž akcí pro celou rodinu, a proto mohou závodit vedle partnerek i děti, pro které jsou připraveny nejrůznější závody. A kdo si bude chtít zkusit dračí lodě, na hladině Olšiny bude skvělá příležitost. V cíli pak je připraven zábavný a hudební program se stand up komikem Danielem Čechem, zpěvačkou Olgou Lounovou a hudebníkem Xindlem X.

Jestli chcete jako první sportovat v ještě nedávno nepřístupných místech, tak neváhejte a vyrazte na Boletice Race 2. července 2016.

Tento článek nevyjadřuje názor redakce.