Hlavní obsah

Rekordmanka s tyčí se po vyloučení Rusů čertí: Díky, že jste pohřbili atletiku

Lausanne

Těžce nesou verdikt arbitráže CAS, reakce ruských atletů na zamítnutí jejich odvolání ohledně vyloučení z olympiády v Riu de Janeiro na sebe nenechaly dlouho čekat. "Díky, že jste pohřbili atletiku," vystartovala s ironií na instituci zajišťující průchod sportovního práva tyčkařka Jelena Isinbajevová. "Je to politika."

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová na archivním snímku ze Zlaté tretry.

Článek

Světová rekordmanka se vyjadřovala velmi ostře od chvíle, kdy se začalo spekulovat o možnosti vyloučení ruských atletů a začala se jí komplikovat šance, že by po mateřské pauze mohla bojovat o třetí olympijské zlato.

"Aspoň si všichni ti pseudo-čistí atleti můžou oddechnout a získat pseudo-zlaté medaile. Vždycky se báli naší síly," dala teď naplno průchod emocím čtyřiatřicetiletá závodnice, která bývala v minulosti opakovaně vyhlášena Atletkou roku a je považována za význačnou celebritu světového sportu. Nikdy ani náznakem nebyla Ruska, po otci s kavkazskými kořeny, zapletena do dopingových problémů.

Isinbajevová se již dříve ohrazovala proti globálnímu trestu pro ruské atlety za státem řízený doping, sama již dříve oficiálně požádala mezinárodní atletickou federaci IAAF o výjimku a povolení ke startu na hrách v Riu.

V téhle sezóně se vrátila po mateřské dovolené a na domácím šampionátu v Čeboksarech získala ruský titul excelentním výkonem 490 cm. Už před šampionátem prohlásila, že start v Čeboksarech může být jejím posledním v kariéře, pokud ji funkcionáři do Ria nepustí.

Po verdiktu arbitráže reagovali i ruští činitelé. "Rozhodnutí CAS mě mrzí. Bohužel byl stanoven precedens pro kolektivní vinu. Rozhodnutí bylo politické a bez právního základu. Zvažujeme, jaké další kroky podnikneme," citovala agentura Interfax ruského ministra sportu Vitalije Mutka.

Stěpanovová a Klišinová mají výjimku

IAAF verdikt uvítala. "Jsem rád, že byla podpořena naše pravidla a snaha o čistý sport," konstatoval předseda federace Sebastian Coe. "Ale není to důvod k oslavě. Nedělám atletiku kvůli tomu, abych někomu zakazoval sportovat. Naším hlavním cílem je spolupracovat, ne někoho vylučovat," dodal.

IAAF suspendovala ruský svaz vloni v listopadu, od té doby nemohou ruští atleti startovat na mezinárodních soutěžích. Výjimku obdržely běžkyně Julia Stěpanovová a dálkařka Darja Klišinová, které nežijí v Rusku a podrobují se dopingovým kontrolám mimo tamní systém.

Kvůli dopingu nesmí na hrách v Brazílii startovat také vzpěrači Ruska, Běloruska a Kazachstánu a také rychlostní kanoisté Rumunska a Běloruska.

Reklama

Související témata: