Hlavní obsah

Atlety posílají na start už svlečené. V tomhle chladu je to na nic, láteřil Maslák

sob (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Před rokem na mistrovství světa v Pekingu zaběhl v rozběhu kvalitní čas 45,16 s a byl prvním nepostupujícím. V Riu Štěstěna ukázala čtvrtkaři Pavlu Maslákovi svoji přívětivější tvář. I když na čtvrtce zaběhl 45,54 s, jako poslední se na čas vešel mezi čtyřiadvacítku semifinalistů. „Minule jsem měl smůlu, teď štěstí,“ hodnotil.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Pavel Maslák při rozběhu na 400 m.

Článek
Fotogalerie

Běžel jste v posledním rozběhu, měl jste tušení, jaký čas bude na postup stačit?

Nevěděl jsem, jak běželi kluci předtím. Viděl jsem jen tři rozběhy, že byly celkem pomalé. Hledal jsem, v čem to je, a myslím, že jsem na to přišel.

Čím to tedy je?

Je prostě chladno. Nechali nás asi dvacet minut nebo déle před závodem svlečené, tak jsme vychladli. To je na nic.

Na start tu v bězích chodí závodníci už svlečení, jak se vám to zamlouvá?

Možná se to líbí divákům, ale pro výkony to určitě dobré není. Už to bylo na mistrovství Evropy v Amsterdamu, ale tam naštěstí, když byla zima, nechali nás oblečené. Tady bylo docela chladno, i rozcvičení bylo v mikině. Je to smůla pro výkony, ale podmínky jsou samozřejmě pro všechny stejné.

Nechybí vám ten předzávodní rituál?

Spíš chybí ty svaly v teple, člověka to úplně rozhodí. Navíc nám hned dávali číslo, které mi pořád padalo a musel jsem to hlídat, to je špatný...

A dojmy z běhu?

Na dvoustovce jsem byl možná rychleji, zdálo se mi, že běžím uvolněně, ale v závěru jsem vytuhl. Určitě tím, že je chladno...

Ulevilo se vám, že základní cíl máte splněný?

Se semifinále spokojený jsem, ale s výkonem ne.

Věříte, že je reálné útočit i na finále? Poběžíte v jedné z krajních drah...

Bude to oříšek, ale uvidíme. Přijde nový den, může se běžet úplně jinak. V Moskvě na mistrovství světa jsem měl také první dráhu a doběhl jsem pátý. To by mi teď nestačilo, ale třeba to bude lepší.

Tejp na vaší pravé noze je následek nějakého zranění?

Trošku mě bolí kotník, ale to mám jen tak pro jistotu. Většinou bolí, když se rozcvičujeme, ale jakmile ho trošku rozhýbu, je to dobré, nijak mě neomezuje.

Reklama

Související témata: