Hlavní obsah

Rekord prošvihl, Bolta viděl jedním okem. Koncentrace pomohla Bábovi do finále

Rio de Janeiro

Jako devatenáctiletý klučina poprvé postoupil do olympijského finále v Aténách a v památné taktické bitvě vyskákal bronz. Uplynulo dvanáct let a výškař Jaroslav Bába se dál drží ve světové špičce. V Riu mu k účasti ve finále stačilo 226 centimetrů, méně než sám čekal.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Výškař Jaroslav Bába se probil do finále.

Článek

„Myslel jsem, že bude třeba 229 skočit, ale měl jsem štěstí," uznal. „Byly to hrozné nervy a jsem rád, že to tak dopadlo. A vůbec mi nevadí, že je nás ve finále patnáct," usmíval se Bába.

Jeho kvalifikační skupina skončila dřív, svěřenec Jana Janků staršího tak už jen po očku sledoval, jak si vedou jeho soupeři na vedlejším doskočišti. „V hlavě jsem trochu počítal a pak slyšel, jak Tomáš Janků po jednom pokusu zařval, když shodil Němec Eike Onnen. Už jsem věděl, že tam budu," popisoval český rekordman, kterého z koncentrace na Olympijském stadiónu nevyrušily ani vrcholy atletického večera – světový rekord čtvrtkaře Wayda van Niekerka a stovka v podání Usaina Bolta.

„Ten rekord jsem prošvihl úplně, jak jsem se koncentroval na sebe, až minutu po závodě jsem si všiml, že tam svítí 43,03," přiznával. „A stovka? Jen jsem jedním okem koukl: jo, dobrý, Bolt vyhrál, skáčeme dál," popisoval s úsměvem.

Bába dal svým postupem zapomenout na kvalifikační neúspěch při minulé olympiádě v Londýně, své jediné, na níž se nepodíval do finále. „To jsem byl hodně zklamaný, skoro mi bylo do breku. Tak teď si chci užít své třetí olympijské finále, už bude asi moje poslední. Zabojuju, abych se dostal do osmičky," plánuje Bába, jenž však ke splnění svého předsevzetí bude takřka jistě potřebovat vylepšit své letošní sezónní maximum 226 cm.

Reklama

Související témata: