Hlavní obsah

Rusko přišlo kvůli dopingu o stříbro z čtvrtkařské štafety z Pekingu

Rio de Janeiro

Ruské atletky přišly kvůli dopingu o stříbrnou medaili, kterou získala štafeta na 4x400 metrů na olympijských hrách v Pekingu v roce 2008. Zpětná prověrka vzorků totiž odhalila u jedné z členek družstva Anastasie Kapačinské užití anabolických steroidů.

Foto: Kevin Frayer, ČTK/AP

Ruská sprinterka Anastasia Kapačinská finišuje štafetu na OH v Pekingu.

Článek

Zástupci Mezinárodního olympijského výboru dnes v Riu de Janeiro oznámili, že pozitivní výsledky při zpětných testech vzorků z Pekingu měli celkem tři ruští sportovci. Dalšími hříšníky jsou desetibojař Alexandr Pogorelov a koulař Ivan Juškov. Oba budou vyškrtnuti z výsledků.

Po diskvalifikaci Pogorelova ze čtvrtého místa se v konečných výsledcích pekingského desetiboje posune Roman Šebrle z šestého na páté místo. Juškov byl ve finále koulařů desátý.

Rusko tak přišlo během jednoho týdne už o druhou štafetovou medaili. Kvůli dopingu Julije Čermošanské musí vrátit olympijské zlato ze závodu na 4x100 metrů.

Bělorusko získá bronz

Ve čtvrtkařské štafetě v Pekingu doběhly Rusky druhé za Američankami. Na stříbrnou příčku se nyní posunou původně bronzové Jamajčanky, na stupně vítězů postoupí čtvrté Bělorusko.

Nová analýza odhalila ve vzorku Kapačinské stejně jako u Čermošanské stopy stanozololu a turinabolu. Byla proto diskvalifikována i z pátého místa v individuálním závodě na 400 m. Stejná anabolika nalezla kontrola i u Juškova, který měl ve vzorku navíc oxadrolon, Pogorelov měl pozitivní výsledek na turinabol.

Reklama

Související témata: