Hlavní obsah

Sedmnáctiletý střelec Nepejchal chce v Riu překvapit. Zaskočit favority už umí

Praha

Před půl rokem znali jméno Filipa Nepejchala jen střelečtí zasvěcenci. Ti ale věděli, že tenhle klučina může jednou navázat v puškových disciplínách na legendy Jana Kůrku, Miroslava Vargu či Petra Kůrku... Jednou... Že by ale jel na olympiádu do Ria sotva po dovršení sedmnácti let? To si v březnu netroufli říct ani státní trenér Vladislav Šáňák, strůjce olympijských, světových a evropských titulů z přelomu osmdesátých a devadesátých let, ani jeho osobní trenér Jan Videcký. V české sportovní střelbě působí mladý puškař trochu jako mimozemšťan...

Foto: Václav Toman, Sport.cz

Český střelec Filip Nepejchal.

Článek

„Filip podával na jaře výborné výkony, vyhrával závody, porážel zkušenější kolegy Tomáše Jeřábka a Davida Hrčkuláka, i když ten šel také s vidinou olympijského startu výkonnostně nahoru. Každý měl své plusy i minusy. Pro Jeřábka mluvily zkušenosti a fakt, že vybojoval účastnické místo, proti němu problémy se zády. Kromě ležáka by nemohl střílet žádnou jinou disciplínu, navíc jeho forma šla na jaře dolů. Hrčkulák šel výkonnostně hodně nahoru, ale Nepejchal ještě víc. Nakonec jsem řekl, že rozhodne červnový Světový pohár v Baku. Pojede ten nejlepší," prozradil Šaňák.

Rozhodl závod v Baku

V té době ještě šestnáctiletý kolínský rodák poslal kolegům a soupeřům v boji o Rio zároveň vizitku juniorského mistra Evropy. Zlato vystřílel v Tallinu v malorážce 3x40 ran. Za necelých pět dní v Baku došlo k prvnímu vzájemnému souboji s Davidem Hrčkulákem.

Nepejchal poslední ránou senzačně vyhrál závod Světového poháru ve vzduchové pušce. V malorážce 60 ran vleže mu ale závod nevyšel, nejlepší byl Hrčkulák. Definitivně měla rozhodnout královská pušková disciplína 3x40 ran. Nepejchal se vešel do elitní desítky, dva body ho dělily od finále. Hrčkulák skončil ve třetí desítce. Bylo rozhodnuto.

„O nominaci do Ria jsem se dozvěděl po Světovém poháru v Baku, kde se rozhodovalo, kdo z nás pojede. Samozřejmě jsem měl radost, protože se mi splnil velký sen a cíl zároveň. I když možná o čtyři roky dřív, protože jsem moc nepočítal, že by se to mohlo povést už do Ria, ale spíš za čtyři roky do Tokia," culil se sedmnáctiletý mladík.

Střelci před velkými závody neříkají nahlas, co by chtěli, nebo měli trefit. Ani ti zkušení, natož zelenáči, jejichž jméno se největší hvězdy vlastně teprve učí vysolovat. Proto jen skromně hlesl: „Formu mám teď vcelku dobrou."

Nejlépe se jeví vzduchovka, ale...

Ani osobní trenér Jan Videcký nechtěl o umístění mluvit. „I pro trenéra je to neskutečně pocit, dostat svěřence na olympiádu a ještě tak mladého. Jak se takový mladík dovede až na olympiádu? Především on sám musí mít velký talent, velkou chuť trénovat a chtít něco dokázat. Filipa jsem převzal jako trenér, když mu bylo deset let, střílet začal o rok dříve. O tom, že je talent, jsem věděl, ale on mě svým přístupem přesvědčil, že práce s ním má smysl a bude opravdu dobrý. Všechny tréninkové plány plnil do puntíku. Důležitá byla zejména zpětná vazba, protože se ptal na všechno, co se střílením souviselo, přemýšlel o tom, reagoval. Hned jsme na to mohli v další tréninkové i závodní fázi navázat, takže progres byl brzy znát," pravil.

„Podle mne má Filip v Riu největší šanci na dobrý výsledek ve vzduchové pušce. Na malorážce 3x40 ran musíme ještě technicky zapracovat, ale také ji umí na úrovni, o čemž svědčí nedávných 1176 bodů v základním závodě. Malorážka vleže na 60 ran je hodně o zkušenostech, ani ta však není Filipovi cizí. V Baku mu k postupu moc nechybělo," zamyslel trenér.

„V žádném případě ho nezatěžujeme nějakým: MUSÍŠ! On sám chce dosáhnout co nejlepšího výsledku. Olympiáda je zcela výjimečný závod. Filip si tlak nepřipouští a žádný na něj také není, ale až na místě uvidíme, co s ním olympijská atmosféra udělá. V každém případě je jeho start v Riu obrovským vkladem do budoucnosti," zdůraznil Nepejchalův kouč Jan Videcký.

Reklama

Související témata: