Hlavní obsah

Prokletí polohovkářky. Závadová se na zahájení zase nepodívá

Praha

Na prožití neopakovatelné atmosféry slavnostního zahájení olympijských her může rovnou zapomenout. Plavkyně Barbora Závodová si za dva týdny v Riu de Janeiro pustí křepčení na Maracaná leda v televizi, hned následující den ji totiž čeká rozplavba dlouhé polohovky, která je vložená na úvod soutěžního programu.

Barbora Závadová před odletem do RiaVideo: Sport.cz

 
Článek

Medailové zápolení v olympijském bazénu je tradičně tahákem prvního týdne her a ponocování na zahájení je tak pro plavce, jejichž disciplíny jdou na řadu jako první, zapovězené. Závadová elektrizující atmosféru nezažila už v Londýně a prostřednictvím obrazovky ji bude vnímat i v Riu. „Michael Phelps v nějakém rozhovoru říkal, že jede na pátou olympiádu a na zahájení ještě nikdy nebyl. Samozřejmě mě to taky mrzí. V televizi ale aspoň uvidíme detaily," vyprávěla česká reprezentantka při fasování olympijské kolekce.

Originální oblečení v karnevalových barvách a motivem postavičky Emila Zátopka fanynku módy zaujalo. „Kolekce je povedená. Věci sedí, jsou pohodlné. Líbí se mi," poznamenala. Z náplně objemné tašky ji pak nejvíc zaujalo pruhované úpletové retro sako. „To je nejvíc - v dobrém slova smyslu - do očí bijící. Zaujaly mě ale i obyčejná trika a mikiny, které jsou stylově jednoduché. To mám ráda," dodala Závadová.

Palce chce držet na pláži i u kanálu

Plavci do dějiště her odlétají už tuto neděli v rámci první části české výpravy, z Ria se ale obratem přesunou do města Aracuja na severovýchodě Brazílie. „Podobně jako Poláci nebo Rakušané jsme zvolili místo tréninkového aklimatizačního kempu mimo Rio, abychom nebyli tak dlouho v olympijské vesnici. Je to asi dvě a půl hodiny letu od Ria, do kterého se vrátíme 2. srpna," líčila ostravská rodačka, pro niž by byl splněným snem na hrách postup do finále dlouhé polohovky.

Během her by pak ráda stihla držet palce i dalším českým sportovcům. „Ráda bych se podívala na beachvolejbal a slalom na divoké vodě. Doufám, že budou lístky a čas. A samozřejmě budu sledovat plavání, fandit ostatním českým plavcům a chtěla bych vidět finále, protože to je zážitek," měla jasno.

Zika? Bublina jako MERS

Závadová v dubnu jako jediná z českých plavců prozkoumala olympijský bazén při otevřeném mistrovství Brazílie a před odletem do Jižní Ameriky je sama zvědavá, zda se organizátorům podařilo dát tehdy ještě nepřipravený areál do kupy. „Myslím, že úplně stoprocentní to nebude. Ale nijak se tím netrápím. Prostě věřím, že to zvládnou," mávla rukou.

Podobně pak vnímá i strašáka v podobě viru zika, který už celou řadu sportovních hvězd včetně českých přiměl k rozhodnutí účast na hrách odřeknout. „Musím se tomu pousmát. Loni jsem byla na univerziádě v Koreji, zrovna když řádil MERS. A taky kolem toho bylo hrozné haló. Když je člověk trochu opatrný, tak jdou rizika významně snížit. Myslím, že i se zikou je to trošku nafouknutá bublina, když i doktoři řekli OK. Nemám z toho velké obavy," líčila.

A obavu nemá ani z toho, že by na její tělo přibylo další olympijské tetování v podobě pěti kruhů, kterým si nechala ozdobit šíji. „Ještě jedny kruhy?! Už ne. Myslím, že jedna značka stačí," uzavřela s úsměvem.

Reklama

Související témata: